Дієтологи закликають вживати більше клітковини і розповідають про її переваги для здоров’я та фігури. Однак у своєму прагненні принести організму користь ми можемо йому нашкодити: надлишок цієї речовини має неприємну побічну дію.
Дослідження показують, що близько 90% людей споживають недостатню кількість клітковини. Між тим, вона вкрай нам необхідна. Клітковина допомагає регулювати процеси травлення, контролює рівень холестерину і служить для профілактики серцевих захворювань, стабілізує рівень цукру в крові. Крім того, покращує метаболізм, сприяє ситості і схудненню.
Для гарного здоров’я і самопочуття фахівці радять вживати 30 г клітковини на день. Вона міститься виключно в продуктах рослинного походження – фруктах, овочах, горіхах, насінні, цільному зерні.
Але якщо ви маєте намір стати на шлях правильного харчування і плануєте почати з клітковини, дуже важливо не переборщити. Її надлишок в організмі має негативні наслідки пояснює дієтолог Мелані Ріхтер.
Здуття живота. Це неминуче, особливо якщо ваше тіло не налаштовано на переробку великої кількості клітковини – у кишечнику не вистачить ферментів, необхідних для її розщеплення. Аде навіть якщо ви будете отримувати допустиму кількість клітковини, організму знадобиться час, щоб до неї пристосуватися. Тому збільшувати споживання цієї речовини слід поступово.
Нерегулярні випорожнення. Є дві крайності, і обидві вони малоприємні. Велика кількість клітковини, яка набухає в кишечнику, може його розтягувати швидше, ніж їжа зазвичай – це призведе до діареї. Якщо ж людина мало вживає рідини і зневоднена, це ускладнить проходження калових мас, а отже закреп гарантованано. Варто пам’ятати, що клітковина поглинає воду з кишечника. Щоб вона рухалася без перешкод, слід пити достатньо води.
Біль або спазми в животі. Клітковина збільшує об’єми відходів життєдіяльності і може розтягувати шлунок, викликаючи неприємні відчуття.
Кишкова непрохідність. Фітобезоар – саме так це називається на мові лікарів – трапляється рідко, але виключати його не варто. Коли клітковина накопичується в кишечнику, вона може утворити кулю, яка блокує проходження їжі. Непрохідність супроводжується нудотою та запамороченням. У важких випадках потребує термінового хірургічного втручання.
Дефіцит калорій. Як відомо, клітковина допомагає додати їжі об’єму, що може сприяти насиченню. Однак продукти, що її містять, мають невисоку калорійність. Споживаючи занадто багато клітковини, ви не залишите місця для жирів, білків та мікроелементів.
Лікарі радять не впадати в крайності і не зловживати навіть такими корисними речовинами, як клітковина. А ще нагадують, що потрібно вживати достатню кількість води і більше рухатися – це сприяє нормальній роботі травної системи.
Вас це може зацікавити: Один простий принцип харчування допоможе уникнути переїдання
Що випити, якщо переїли: 7 напоїв для покращення травлення