Один простий принцип харчування допоможе уникнути переїдання

Коли температура повітря знижується, апетит різко зростає. Хочеться чогось ситного. Але така їжа сповільнює травлення, призводить до здуття живота, закрепів і зайвої ваги. Як наситити організм і уникнути побічних явищ? Збільшити кількість клітковини у своєму раціоні.

«Клітковина відіграє життєво важливу роль у нашому здоров’ї протягом усього року, але особливо важлива восени. Коли погода стає прохолоднішою, нам постійно хочеться їсти, причому організм вимагає більш важкої їжі. Це збільшує навантаження на травну систему. Крім того, такі продукти часто містять багато калорій, що може спричинити набір ваги», - пояснює  дієтологиня Керрі Бісон.

Щоб вгамувати голод і не нашкодити здоров’ю та талії, фахівець з правильного харчування радить в осінні та зимові місяці збільшити споживання клітковини. Норма для жінок становить 25-32 г на добу, для чоловіків – 30-35 г.

Клітковина забезпечує безперебійну роботу травної системи, допомагає живити корисні кишкові бактерії для зміцнення імунної системи та знижує ризик енергетичних збоїв. Крім того, вона допоможе уникнути споживання зайвих калорій. Адже в цьому випадку роль грає не обсяг з’їденого, а те, що саме ви їсте.

Керрі Бісон радить підкорегувати свій раціон таким чином:

Перейти на коричневі вуглеводи. Тобто замінити білий рис, хліб і макарони коричневим рисом, диким рисом, кіноа, цільнозерновими макаронами, булгуром, гречкою та вівсом.

Не знімати шкірку з овочів та фруктів. Багато хто має звичка чистити овочі перед вживанням. Але часто саме в шкірці міститься левова доля клітковини. Наприклад, середнє яблуко без шкірки – це 2,1 г клітковини, зі шкіркою – 4,4. Звичайно, не всі дари природи можна вживати таким чином. Однак моркву можна просто ретельно мити.

Додавати в страви пшеничні висівки. Логічніше це робити на сніданок, коли їсте вівсянку. Додайте кілька столових ложок необроблених пшеничних висівок і матиме цілих 4 г додаткової клітковини.

Посипати страви насінням і горіхами. Горіхи – чудове джерело клітковини. Але, як правило, вони дуже калорійні, якщо споживати їх як звичайну закуску. Натомість можна трохи зменшити порцію, додаючи до салатів.

Вас це може зацікавити: Чи можна насправді лопнути від їжі: відповідь лікаря вас здивує

Що випити, якщо переїли: 7 напоїв для покращення травлення

Як правильно вживати оцет, щоб зупинити переїдання

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист