Чи можна насправді лопнути від їжі: відповідь лікаря вас здивує

Фразу «я зараз вибухну від з’їденого» дієтологи не сприймають як жарт. Від переїдання може статися й таке. Особливо після свят, коли ми їмо набагато більше, ніж завжди.

Проте «вибух» – це не дуже влучне слово.

«Шлунок не лопне, як водяна кулька. Картина, яку собі уявлять у такому випадку люди, звісно, сенсаційна, але неточна. Він просто розширятиметься до певної точки, де станеться розрив», – пояснює Тереза Стронг, директор дослідницьких програм Фонду досліджень Прадера-Віллі.

У медицині цей стан називають перфорацією шлунково-кишкового тракту. Через утворений отвір їжа потрапляє в черевну порожнину, що може призвести до інфекцій, зокрема сепсису, і смерті. 

Шлунок середньостатистичної дорослої людини може вмістити приблизно один літр їжі. Але оскільки він дуже еластичний, в нього можна запхати навіть три чи чотири літри.

«Мозку потрібно 20 хвилин, аби зафіксувати, що апетит вгамовано. Але дехто до цього моменту встигає з’їсти значно більше, ніж потрібно. Людина мала б почувати задоволення від їжі, а натомість відчувають ситість», – пояснює італійська дієтологиня Кортні Каламар.

Перфорація шлунково-кишкового тракту через переїдання є рідкістю. Швидше, кажуть вчені, в людини почнеться блювота.

Тим не менше, в 2003 році «надмірне переїдання» було названо причиною розриву шлунку, від якого помер 49-річний американець.

Тому лікарі попереджають: всього повинно бути в міру.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист