Ранок, день, вечір: коли тренування дають найкращий результат

Фітнес-клуби та «качалки» працюють буквально цілодобово, аби всі бажаючі змогли підібрати зручний час для тренувань. Але підлаштовуватися бажано не тільки під свій робочий і особистий графік. Ще є графік, рекомендований тренерами. І залежить він від того, якого результату ви хочете досягти в спортзалі.

Годинка в тренажерці під час обідньої перерви чи пізно ввечері – краще, ніж нічого. Заряд бадьорості вам точно гарантований! Але якщо маєте конкретну мету (схуднути, наростити м’язи тощо), тренуватися важливо у певній частині доби.  

РАНОК

Знижується вага. Достатньо 30 хв кардіотренувань на голодний шлунок – і організм протягом дня активно витрачатиме калорії. І не просто активно – удвічі швидше! Він спалюватиме жир не тільки під час заняття, а й після нього. Бо метаболізм після вранішнього тренування працює в прискореному темпі.

Також ранкові тренування сприяють покращенню пам’яті, знижують шанси на  серцево-судинні захворювання, скорочують ризик гіпоглікемії у діабетиків (І тип).

ДЕНЬ

М’язи приходять у тонус. Цьому сприяє біг, кросфіт, аеробіка, танці, плавання, командні види спорту. Найкращий час для цих занять – після 15.00. Щоправда науковці схиляються до думки, що увечері ці навантаження мають майже такий самих ефект. І що набагато важливі вибирати не годину для тренувань, а робити це завжди приблизно в один і той же час. Сьогодні пробіжка о 19.00? Завтра теж бажано бігати о 19.00. І через тиждень також. Режим допомагає організму адаптуватися, організуватися і збільшити продуктивність.

ВЕЧІР

Нарощується м'язова маса. Дослідження показали: у бодібілдерів, які тренуються у вечірній час, приріст м'язової маси 3,2%. Вранішні тренування дають лише 0,6%.

Вочевидь, має значення добове коливання рівня гормонів. Нарощування м’язів не можливе без тестостерону та кортизолу. Найкраще співвідношення цих гормонів спостерігається в районі 16-18 годин. Приблизно в цей же час дуже активний інсуліноподібний фактор росту, що сприяє збільшенню м'язової маси. Саме тоді й варто йти до спортзалу. 

Підвищуються показники сили. Іншими слова, досягнення у силових тренуваннях: можна далі кинути списа чи диск, вижати більшу вагу. У проміжку з 18 до 21 год температура тіла на піку, м'язи стають еластичнішими і потужнішими.

НІЧ

Після 22.00 тренування не рекомендуються. Користі для тіла та здоров’я однак не буде – це час для відпочинку та відновлення.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист