Названо найкращі види фізичних навантажень, які захистять мозок від хвороби Альцгеймера

Від деменції немає ліків. Однак відповідне фізичне навантаження, як виявилося, може служити для профілактики захворювання і сповільнити його симптоми.

Хвороба Альцгеймера – найпоширеніший тип деменції: стан, у якому головний мозок перестає виконувати свої функції. Характеризується проблемами з пам'яттю, мисленням та поведінкою.

Відомий експерт із лікування хвороби Альцгеймера Хізер Сендісон багато років вивчала цю проблему і виклала свої рекомендації у книзі «Подолання хвороби Альцгеймера».

Чому фізична активність важлива

Головна думка доктора Сендісон – фізичні вправи можуть стати ліками для мозку:

● посилюють кровообіг у всьому тілі, доставляють більше кисню та поживних речовин до мозку, а звідти «вимивають» більше відпрацьованого матеріалу.

● зміцнюють серце та серцево-судинну систему. Це знижує ризик появи артеріальних бляшок, які можуть порушити кровообіг до мозку та сприяти деменції;

● стають корисним стресовим фактором. Тіло змушене витрачати ресурси і потім їх відновлювати. Це робить організм витривалішим.

● дозволяють подолати позбавитися самотності – вона вважається одним із факторів ризику хвороби Альцгеймера;

● покращують сон. Відповідно, зміцнюється імунна система, зменшує ризик і наслідки інфекції.

Хізер Сендісон радить кидати виклик своєму мозку – змінювати свій звичний набір вправ, розпорядок тренувань, інтенсивність навантаження. Якщо займаєтеся бігом чи ходьбою – знайти інші маршрути. Якщо тренуєтеся вдома – додати новий комплекс вправ та інвентар.

Цим чотирьом правам лікарка рекомендує віддавати перевагу.

Кардіотренування. Йдеться про біг підтюпцем, ходьбу, їзду на велосипеді, плавання, танці. Вони прискорюють роботу серця та крові, зміцнюють серцевий м’яз і забезпечують мозок достатньою кількістю кисню. Займатися слід 150-200 хвилин щотижня. І слідкувати, щоб частота серцевих скорочень була приблизно 70-85% від максимальної частоти серцевих скорочень. Максимальна частота вираховується за такою формулою: 220 мінус ваш вік. Мати рівень інтенсивності залежно від вашого сприйнятого навантаження — один із найкращих способів дізнатися, чи достатньо ви напружуєтеся.

Силові тренування. Це використання обтяження або опори для нарощування м’язової тканини. М’язи виробляють мозковий нейротрофічний фактор – «добриво» для мозку, спонукаючи його до створення нових нейронних зв'язків та сприяння нейропластичності. Не обов’язково підіймати штангу – досить легких гантелів, еластичної стрічки чи навіть власної ваги. Підйом сходами чи вгору по тротуару теж рахується.

Подвійне навантаження. Це поєднання фізичних рухів з когнітивними завданнями. Наприклад, ходити й розмовляти. Або бігати й слухати музику чи аудіокнигу.

Контрастна киснева терапія. Унікальна форма тренування, яка передбачає зміну  кількості кисню, яким дихаєте під час фізичних навантажень. Це змушує найдрібніші кровоносні судини по всьому тілу відкриватися. Завдяки цьому значного поліпшується  кровотік. Однак така терапія потребує спеціального обладнання – маски, що підключається до тренажера.

У будь-якому разі поради Хізер Сендісон можуть кардинально змінити якість вашого життя.

Вас це може зацікавити: Люди з якою групою крові схильні до інсульту і недоумства, а які – до алкоголізму:   перевірте, чи ви не в групі ризику

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист