Лікар назвав сири, які можна вживати людям з непереносимістю лактози

Непереносимість лактози – неприємний стан, який вимагає ретельно слідкувати за своїм харчуванням. Серед небажаних продуктів на першому місці – молочні вироби, зокрема, сири. Але є кілька видів, які можна вживати, не турбуючись про наслідки.

В яких продуктах міститься лактоза

Лактоза зустрічається в продуктах харчування набагато частіше, ніж ми можемо собі уявити.

Крім молочних продуктів вона є в оброблених харчових продуктах – злаках, хлібобулочних виробах (хлібі, крекерах, тістечках, печиві), в соусах та заправках для салатів тощо.

Симптоми лактозної непереносимості

Вони можуть початися буквально за кілька хвилин після вживання «забороненого» продукту: здуття живота, метеоризм, біль або дискомфорт у шлунку. Часто супроводжуються діареєю або закрепом, інколи – нудотою або блювотою.

Щоб людей з непереносимістю лактози не позбавляти можливості вживати корисні продукти, деякі виробники виготовляють безлактозну продукцію. Практично в кожному супермаркеті можна купити «безпечне» молоко, йогурт, твердий сир. Вони дещо відрізняються за смаком від звичайної молочки, але мати вибір – це дуже важливо.

Сири для тих, кому лактоза протипоказана

Втім, за словами відомого в соцмережах хірурга доктора Карана Раджана, існують сири, в яких у принципі відсутня лактоза або ж міститься у мінімальних – нешкідливих – дозах.

«Практично не містить лактози пармезан. У процесі його виробництва молоко згортається шляхом додавання сичужного ферменту, який у поєднанні з бактеріями ініціює процес бродіння, зменшуючи кількість лактози», –  пояснює він.

Також, за словами доктора Раджана, усім можна вживати пекоріно. Це сухий твердий сир, з якого видаляється вся сироватка. А більшість лактози міститься саме в ній. Для порівняння – у вологих сирах тиру моцарели або фети сироватка залишається, тому від них при непереносимості лактози краще відмовитися.

Ще один безлактозний сир – стильтон. Технологія його приготування така, що молочнокислі бактерії перетворюють лактозу в молочну кислоту, знижуючи вміст лактози та збагачуючи характерний смак готового виробу.

Особи, чутливі до лактози, можуть спробувати зрілий чеддер – у процесі старіння цього сиру структура білка змінюється.

А ще – камамбер. Жир у ньому може уповільнити всмоктування та перетравлення залишків лактози. А отже, такий сир краще перетравлюється навіть при непереносимості лактози.

Вас це може зацікавити: 5 видів сирів, які можна їсти навіть людям з високим холестерином

Кисломолочний сир: чим корисний і кому категорично не рекомендується

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист