Тим, у кого високий рівень холестерину, доводиться контролювати свій раціон. І сир зі списку дозволених продуктів викреслюється одним із перших. Але, на щастя, зовсім без сиру вони не залишаться – є види, схвалені дієтологами.
Сир – це один з тих продуктів, які завжди є на нашому столі. Він додає смаку багатьом стравам, забезпечує організм кальцієм та білками. А заодно – насиченими жирами і поганим холестерином, який закупорює судини і може підвищити ризик серцевих захворювань.
Однак не всі сири мають однаковий склад. У більшості з них міститься велика кількість жирів та холестерину (зокрема, в пармезані та сирах з блакитною пліснявою). Втім, є сири з низьким вмістом жиру, смачні та безпечні.
Частково знежирена моцарела. У ній міститься всього 3 г насиченого жиру (у пармезані його майже 26 г). Вона чудово смакує в салатах, випічці і на бутербродах.
Кисломолочний сир. Крім того, що він містить багато білка, також є джерелом пробіотиків, які нормалізують мікрофлору кишечника.
Фета. Високий вміст кальцію і фосфору сприяє зміцненню кісткової тканини, вітаміни групи B позитивно впливають на нервову систему, рибовлафін покращує функцію щитовидної залози.
Рікотта. Дуже ніжний сир, який виготовляють із сироватки. Багатий на легкозасвоювані білки, вітаміни та мінерали, що сприяють зміцненню імунітету, нормальному функціонуванню шлунково-кишкового тракту та нервової системи.
Стринг сир. Це палички з розсольного сиру, які мають волокнисту текстуру – через це його називають ще «ниткоподібним» сиром. За смаком дуже схожий на сулугуні і ідеально вписується практично у всі страви.
Вас це може зацікавити: П'ять видів продуктів, які підвищують холестерин у крові
Дієтологиня назвала фрукт, який ефективно знижує рівень холестерину – їсти слід щодня
Яка каша найкраще контролює рівень холестерину – забудете про цю проблему