Кому і чому потрібно регулярно їсти пшоняну кашу

Пшоно – один із найкорисніших злаків, який несправедливо ігнорують. Між тим, переваг від його вживання стільки, що їсти його можна хоч кожен день.

Білки, залізо, велика кількість вітамінів, мінералів, антиоксиданти – пшоняна крупа містить все необхідне, щоб ми були здоровими й гарно виглядали.

Знижує ризик серцевих захворювань

Велика кількість магнію у складі пшона нормалізує тиск, а калій розширює судини і зміцнює їхні стінки. Клітковини запобігає утворення

Зміцнює нервову систему

Крім магнію до складу пшона входять вітаміни групи B. Разом вони ефективно протидіють депресії, допомагають легше переносити стрес і спокійніше реагувати на різні подразники. Свій вклад у загальну справу вносить і фосфор – він зберігає цілісність нервових клітин.

Поліпшує травлення

Якщо регулярно їсти пшоняну кашу, можна не боятися закрепів. Вона знижує ризик  хвороб шлунково-кишкового тракту, а заодно нормалізує роботу печінки. Перш за все цьому сприяє велика кількість клітковини.

Зміцнює кістки

Кальцій та фосфор – те, що потрібно для зміцнення кісткової тканини. Відповідно, вона повинна займати особливе місце в раціоні дітей, у яких формуються кістки, та літніх людей, в яких кістки стають крихкими.

Виводить токсини

Дослідження британських вчених показало, що регулярне вживання пшона на 40% знижує ймовірність виникнення раку молочної залози у жінок 45+. Антиоксиданти, що містяться у пшоні, нейтралізують вільні радикали, які призводять до старіння й  утворення ракових клітин.

Покращує стан шкіри і запобігає появі целюліту

Пшоно – джерело кремнію, який сприяє синтезу волокон колагену та еластину, що покращує регенеративну функцію епідермісу. Кремній забезпечує гарний колір обличчя, підтягує сполучну тканину, запобігаючи целюліту та деформації шкіри. Окрім того, завдяки йому поверхня шкіри легше вбирає вологу.

Сприяє схудненню

Якщо ви хочете схуднути, вам обов’язково слід налягати на пшоно. Воно низькокалорійне (110 ккал/100 г), містить багато білків і клітковини і надовго створює ілюзію ситості.

Кому не рекомендується їсти пшоняну кашу

Оскільки пшоно містить гойтрогени (сполуки, що перешкоджають засвоєнню йоду), його дуже обережно слід вживати людям з проблемами щитовидної залози.

Через високий глікемічний індекс пшоно не рекомендується вживати у великій кількості особам, які страждають на цукровий діабет.

Також воно небажане в раціоні тих, у кого занижена кислотність та запальні процеси в товстому кишечнику.

Вас це може зацікавити: Три продукти, які вбивають корисні властивості гречки

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист