Коли в листопаді 2024 квасити капусту, щоб була хрумкою

Досвідчені господині знають, що зіпсувати капусту дуже просто, якщо квасити в несприятливий день. Якщо ви зібралися робити заготовку на зиму, вам знадобляться ці підказки.

Існує категорія людей, які заради квашеної капусти чекають осені. Вони готують її у великій кількості, щоб вистачило на всю зиму. До картоплі, каші, м’яса, смаженої річкової риби, для капусняку – така заготовка смакує з усім.

Інколи мрії про смачну хрустку квашену капусту розбиваються об реальність. Вона виходить несмачна: темніє, гірчить або тягнеться в густій липкій масі. Старі люди пояснюють це тим, що для соління вибрали «не той» день.

Сприятливі дні для заготовки

Згідно народних прикмет, не квасять капусту, коли повний місяць – вона вийде м’яка. Краще уникати днів, коли місяць спадає – велика вірогідність, що заготовка буде надто солона. Слід дочекатися молодого або зростаючого місяць – у такому разі капуста вийде хрумкою і не потемніє.

Щоб капуста була смачною, братися за неї потрібно виключно в «чоловічі» дні тижня – понеділок, вівторок або четвер.

Крім народних прикмет господині вважають доречним орієнтуватися на місячний календар: є сприятливі дні для квашення капусти, а є невдалі.

У листопаді робити заготовку з капусти варто  3, 4, 5, 6, 7, 8, 12, 13, 14, 15, 30 числа.

Але тільки в тому випадку, якщо вони співпадають зі згаданими вище днями.

Яку капусту вибрати

Вона повинна бути щільною, соковитою, без жовтизни.

Але найголовніше – це мають бути зимові сорти капусти (якщо квасите свою, то точно знаєте, яка вона). Ранні в процесі соління стають м’якими й буквально розповзаються. Крім того, неприємно пахнуть. Такій капусті просто не вистачає ферментів для нормального бродіння.

Вас це може зацікавити: У чому не можна квасити капусту: смак і колір будуть безнадійно зіпсовані

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист