Досвідчені господині знають, що зіпсувати капусту дуже просто, якщо квасити в несприятливий день. Якщо ви зібралися робити заготовку на зиму, вам знадобляться ці підказки.
Існує категорія людей, які заради квашеної капусти чекають осені. Вони готують її у великій кількості, щоб вистачило на всю зиму. До картоплі, каші, м’яса, смаженої річкової риби, для капусняку – така заготовка смакує з усім.
Інколи мрії про смачну хрустку квашену капусту розбиваються об реальність. Вона виходить несмачна: темніє, гірчить або тягнеться в густій липкій масі. Старі люди пояснюють це тим, що для соління вибрали «не той» день.
Сприятливі дні для заготовки
Згідно народних прикмет, не квасять капусту, коли повний місяць – вона вийде м’яка. Краще уникати днів, коли місяць спадає – велика вірогідність, що заготовка буде надто солона. Слід дочекатися молодого або зростаючого місяць – у такому разі капуста вийде хрумкою і не потемніє.
Щоб капуста була смачною, братися за неї потрібно виключно в «чоловічі» дні тижня – понеділок, вівторок або четвер.
Крім народних прикмет господині вважають доречним орієнтуватися на місячний календар: є сприятливі дні для квашення капусти, а є невдалі.
У листопаді робити заготовку з капусти варто 3, 4, 5, 6, 7, 8, 12, 13, 14, 15, 30 числа.
Але тільки в тому випадку, якщо вони співпадають зі згаданими вище днями.
Яку капусту вибрати
Вона повинна бути щільною, соковитою, без жовтизни.
Але найголовніше – це мають бути зимові сорти капусти (якщо квасите свою, то точно знаєте, яка вона). Ранні в процесі соління стають м’якими й буквально розповзаються. Крім того, неприємно пахнуть. Такій капусті просто не вистачає ферментів для нормального бродіння.
Вас це може зацікавити: У чому не можна квасити капусту: смак і колір будуть безнадійно зіпсовані