Дітям, які читають книгу, легше уникнути підліткових проблем: результат дослідження

Американські вчені провели дослідження, яке показало: діти, які витрачають близько 12 годин на тиждень на читання, краще справляються з когнітивними тестами. Також вони мають краще психічне здоров’я в підлітковому віці, ніж ті, хто книг не читає.

Висновки ґрунтувалися на даних про 10 243 підлітків. Науковці провели опитування, ознайомилися з результатами клінічних обстежень, сканування мозку та інформацією, наданою батьками, опікунами та вчителями.

Всіх учасників розділили на дві групи. В першу входили діти, які читали впродовж 3-10 років, у другу – ті, які читали два роки або ж зовсім не читали.

Дослідники виявили, що когнітивні показники були кращими, а психічні проблеми фіксувалися рідше у підлітків, які почали регулярно читати для задоволення до 9-річного віку.

У них була краща пам’ять, вони грамотніше розмовляли і краще вчилися в школі. Також демонстрували менше ознак стресу або депресії і поведінкових проблем –  агресивну або імпульсивна поведінку і небажання дотримуватися правил.

Такі діти краще спали і менше часу витрачали на гаджети, ніж ті, хто почав читати із задоволенням пізніше або взагалі не читав.

За словами вчених, вони вперше «виявили важливий зв’язок раннього читання для задоволення з подальшим мозковим і когнітивним розвитком і психічним благополуччям».

Але привчити дитину читати – це часто проблема. Психологи пропонують діяти таким чином:

  • -    Показувати приклад – багато читати самим батькам.
  • -    Читати дитині на ніч – виразно, різними голосами.
  • -    Обговорювати книги з іншими батьками – так, щоб дитина чула.
  • -    Обговорювати прочитане з дитиною.
  • -    Враховувати інтереси дитини – якщо вона любить розглядати комікси, читати комікси. Або книгу за мотивами улюбленого мультика.
  • -    Купляти яскраві книги, повз які дитина просто не зможе пройти.
...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист