Дев'ять продуктів, які можуть спровокувати головний біль

Зміна погоди, підвищений тиск, інфекція – список причин, які викликають головний біль, досить довгий. Але одну з них ми ніколи не розглядаємо – продукти, які вживаємо.

Наш раціон, кажуть вчені, теж може стати причиною головного болю. Тому замісто того, щоб ковтати таблетки, спробуйте підкорегувати своє меню.

Ось перелік продуктів, які в першу чергу можуть бути причиною неприємних симптомів та відчуттів.

Витриманий сир. Безперечно, сир має бути в нашому раціоні. Але зважте, що такі види, як пармезан, чеддер, горгонзола, дорблю (з блакитною пліснявою), містять тирамін. Ця сполука звужує судини, внаслідок чого підвищується кров'яний тиск і, відповідно, болить голова.

Алкоголь. Теж містить тирамін, а також сульфіти і гістаміни (особливо цим грішить червоне вино), що провокують головний біль. Зневоднення, яке виникає в результаті прийому алкоголю, ще більше посилює неприємні симптоми.

Мариновані і ферментовані продукти. Соління, квашена капуста можуть бути дуже корисними, якщо ними не зловживати і якщо у вас немає проблем зі здоров'ям. Але за рахунок тираміну у їхньому складі можна великі порції здатні викликати головний біль.

Кофеїн. Він може полегшувати головний біль, а може його провокувати. Вчені вважають, що 4 чашки кави на день – це максимальна доза для дорослої людини, яка не нашкодить. Більше кави може спровокувати мігрень. Однак не варто забувати про індивідуальні особливості.

Перероблене мясо (копчені ковбаси, сосиски, шинка тощо). Це дуже смачно. Однак всі ці делікатеси багаті на нітрити, які розширюють кровоносні судини, і викликають мігрень.

Цукрозамінники. Їхня шкода зазвичай вимірюється калорійністю і впливом на печінку, нирки і вагу. Але вони мають ще одну неприємну особливість. Цукрозамінники  впливають на рівень нейротрансмітерів – біологічно активних хімічних речовин у нервовій системі – і можуть викликати головний біль. Особливо це характерно для аспартаму.

Шоколад.  Містить кофеїн та фенілетиламін, який розширяє кровоносні судини і провокує мігрень.

Холодні страви. Це можна прослідкувати на прикладі морозива: з’їли порцію – і разом із гастрономічним задоволенням маєте головний біль. Причина в тому, що відбувається реакція на холод. По-перше, від холоду судини звужуються, а отже підвищується тиск. По-друге, щоб урівноважити температуру, організм моментально посилає до мозку теплу кров. Така швидка зміна кровотоку може спричинити біль.

Продукти, що містять глутамат натрію. Глутамат натрію впливає на кровотік та нервову активність у головному мозку. Міститься він у переробленому м’ясі, консервах, магазинних соусах.

Вас це може зацікавити: Німецькі вчені знайшли причину головних болей: скоро тіблетки будуть не потрібні

Як «вимкнути» головний біль за допомогою перцевої мяти

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист