Можна дві години ліпити вареники, а вони потім за пару хвилин розлізуться у воді. Щоб такі конфузи не повторювались, досить врахувати кілька ключових моментів під час приготування страви.
Вареники і пельмені часто виручають господинь. Можна заздалегідь приготувати і заморозити. А потім, коли не буде часу стояти біля плити, просто зварити – і родина сита й задоволена. Мінімум часу – максимум задоволення. Тим більше, якщо експериментувати з начинками, ці страви ніколи не набриднуть.
Саме тому жінки періодично закочують рукави й беруться місити тісто. І тут їх може очікувати фіаско: вареники (чи пельмені) виходять смачні, але під час варіння підступно розварюються.
Щоб наступного разу це не повторилося, слід зробити роботу над помилками.
Неправильні пропорції. Це дуже важливий момент. Багато борошна – тісто круте й погано ліпиться. Мало – надто м'яке і не тримає форму. Тому слід дотримуватися правила: вода становить 50% від об’єму борошна. Тобто якщо борошна ви берете 6 склянок, води, відповідно, потрібно 3. Але пропорціям може знадобитися корегування -- все залежить від борошна. До речі, температура води значення не має. Комусь подобається тісто, заварене окропом. А хтось робить божественні пельмені на воді кімнатної температури.
Поганий заміс. Еластичне тісто добре «склеюється», не рветься і не розлипається під час варіння. Щоб досягти потрібної текстури, його потрібно гарно вимішувати. Це може забрати більше часу, ніж ви розраховували, зате потім уникнете розчарувань. Вимішувати слід доти, доки тісто не почне відставати від рук та стінок посуду.
Тісто не «відпочило». Воно має вистоятись перед тим, як з нього почнуть готувати – хоча б 30 хвилин (не забудьте загорнути в плівку, щоб не обвітрювалося). За цей час борошно виділить клейковину, тісто стане більш еластичним і зручними для роботи
Продукт не заморозили. Як правило, після морозильної камери у вареників та пельменів менше шансів розвалитися.
Надто тісний посуд. Якщо пельмені або вареники не мають де розвернуся в каструлі і весь час штовхають один одного, вони почнуть злипатися і рватися.
Сильний вогонь. Тісто не витримає шаленого кипіння. Варити вареники слід на такому вогні, щоб вода ледь булькала.
Тривале варіння. Не даремно у кожного виду макаронних виробів є свій час приготування: якщо переварити, вони стануть несмачними. Те саме стосується й пельменів та вареників – щойно спливли, засікайте 2-3 хвилини і вимикайте.
Вас це може зацікавити: Як приготувати найкраще тісто на пельмені — ніжне й еластичне
Що додати до дріжджового тіста, щоб випічка була неймовірно пишною і довго не черствіла – це не оцет і не горілка