Хто не мріє їсти ікру ложкою? Тільки той, хто її не любить. Але дієтологи попереджають: навіть аби у вас була безлімітна можливість вживати цей делікатес, робити цього не варто. Навіщо вам зайві проблеми зі здоров’ям?
Червона ікра з’являється на нашому столі в основному на Новий рік. Інколи проскакує на день народження когось із членів сім’ї. Купляти її частіше – велика розкіш, зважаючи на ціну.
З одного боку, шкода, що ласувати делікатесом не можна постійно. Червона ікра корисна. Це джерело вітамінів A, B12, C, D, E, які підтримують імунну систему, і омега-3 жирних кислот, що покращують роботу серцево-судинної системи. Вона нормалізує роботу нирок і печінки, поліпшує зір, зміцнює суглоби, додає енергії та сил, активує кровообіг, знижує ризик тромбозів.
Однак є й інший бік медалі.
Ікра містить багато солі, тому може підвищити артеріальний тиск, викликати затримку рідини і набряки. Відповідно, протипоказана людям із гіпертонією, атеросклерозом та ішемічною хворобою серця.
Цей делікатес калорійний. Якщо ним об’їдатися, це може дати поштовх до збільшення ваги.
Врешті-решт, червона ікра – це сильний алерген. Саме тому дітям і особам, схильним до алергій, її рекомендують давати в мінімальних дозах.
Враховуючи всі ці нюанси, дієтологи радять обмежуватися 20-25 грамами на день (близько 4 чайних ложок без гірки) для дорослих.
Дітей слід привчати до ікри після дворічного віку. Спочатку давати по кілька ікринок, щоб переконатися, що немає алергії. А потім – не більше 15 грамів на день.
Вас це може зацікавити: Як вибрати якісну червону ікру: правила, які ніколи не підводять