Червона ікра на новорічному столі – така сама традиція, як і салат олів’є. От тільки коштує вона набагато дорожче і вгадати з покупкою непросто.
Вибираємо, орієнтуючись на вид риби
Купляючи ікру, більшість людей звертає увагу на виробника і ціну. І даремною. Не завадило б придивитися, ікру якої саме риби вибрали, щоб потім не було розчарування. Вся вона належить рибам сімейства лососевих, але відрізняється і за розміром, і на смак.
● Горбуша: ікринки середнього розміру, яскраво-жовтогарячого кольору з м'якою оболонкою, звичний смак.
● Кижуч: дрібні ікринки яскраво-червоного кольору з міцною оболонкою та гіркуватим смаком.
● Нерка: дрібні ікринки темно-червоного кольору з міцною оболонкою та гіркуватим смаком.
● Чавича: великі ікринки червоно-жовтогарячого кольору з ніжною оболонкою, смак злегка гострий.
● Кета: великі ікринки бурштинового кольору із щільною оболонкою та вершковим присмаком.
● Форель: найменші ікринки світло-жовтогарячого кольору з пружною оболонкою, гіркий присмак.
Різні опитування показують, що за смаковими якостями у більшості випадків перемагає ікра горбуші та кети.
Вибираємо, орієнтуючись на банку
Якщо в скляній банці видно, яку ікру ви купляєте, в бляшанці берете кота в мішку. Але є певна ознака, за якою можна визначити продукт сумнівної якості.
Потрясіть банку! Відчуваєте, як там щось бовтається? Значить, в ній багато рідини. Краще вибрати іншого виробника.
Ще один момент – бляшанка не повинна бути здутою чи деформованою.
Вибираємо, орієнтуючись на написи
Окрім назви виду риби, з якої «видобули» ікру, на банці є багато потрібної для покупця інформації.
● Обо’язково має бути ГОСТ.
● Склад. Ідеальний – це коли ікра і сіль. Може бути незначна частка олії і консервантів (бажано – сорбінової кислоти E200, вона найменш шкідлива для організму).
● Сорт. Перший – це ікра одного виду риби з ікринками однакового розміру. Вони чисті і цілі. Другий – асорті ікри з декількох видів риби. Ікринки неоднакового розміру, деякі лопнули.
Фасована чи вагова?
У вагової є перевага – ви принаймні бачите, що купляєте. Якщо ікра якісна, ікринки з ложки падають по одній. Якщо не дуже – злипаються по кілька штук.
Але купляти вагову слід за умови, що йдеться про спеціалізований рибний відділ або рибний магазин, а не сумнівного продавця на базарі.
Є в такої ікри й недолік – вона може бути некондиційною. Нерест лососевих та відлов риби відбуваються у липні-серпні. Тому ікру на вагу рекомендовано купувати до листопада включно.
До того ж на вітрині вагова ікра швидко обвітрюється, підсихає і псується.
Вас це може зацікавити: Новорічне меню 2025: яких страв і продуктів не повинно бути на столі в рік Змії