Коричневий цукор прийнято вважати кориснішим за білий. Але чи насправді це так?
Процес виробництва білого й коричневого цукру однаковий. Але для білого цукру патока повністю видаляється, а для коричневого частина патоки залишається, що надає йому характерного смаку та кольору.
Калорійність цукрів теж майже однакова – приблизно 380 ккал на 100 г. Втім, у коричневому вона на пару кілокалорій вища через вміст вологи.
Харчова цінність – вміст вітамінів та мінералів – практично нульова. Тому цукор вважається порожнім джерелом калорій.
Характеристика білого цукру
Переваги: забезпечує прилив енергії, покращує роботу мозку за рахунок глюкози, піднімає настрій – активує точку задоволення в мозку і викликає прилив дофаміну. Загоює рани – біла цукрова паста при нанесенні на рану швидко розріджується, що дозволяє видаляти шкірку. Сприяє формуванню грануляційної тканини і пригнічує розмноження бактерій.
Недоліки: підвищує ймовірність серцевих захворювань (інфаркту або інсульту), оскільки надмірне споживання білого цукру призводить до підвищення рівня поганого холестерину. Може сприяти збільшенню ваги та ожирінню через високу калорійність. Призводити до гормонального дисбалансу – надмірне вироблення інсуліну впливає на яєчники та виробляє більше андрогенних гормонів, таких як тестостерон. Псує зуби.
Характеристика коричневого цукру
Переваги: дає миттєвий заряд енергії. Позбавляє від менструальних спазмів (досить додати чайну ложку в склянку окропу). Хоча харчовий профіль обох цукрів дуже схожий (як було сказано вище – нульова поживна цінність), коричневий цукор містить трохи кальцію, калію, заліза та магнію. В основному – за рахунок патоки.
Недоліки: викликає нерегулярне серцебиття – солодка їжа може збільшити частоту серцевих скорочень і викликати неспокій. Підвищує рівень цукру в крові, збільшуючи ризик розвитку або загострення діабету 2 типу. Надмірне споживання цукру стимулює вироблення жирних кислот у печінці. Коли організм їх перетравлює, це викликає запалення м’язів і суглобів. Збільшує ймовірність остеопорозу та порушує формування кісток.
Експерти кажуть, що суттєвої різниці між цукрами немає. Хіба що смак – у коричневому відчуваються нотки карамелі. Тому вживання і білого, й коричневого краще звести до мінімуму.
Вас це може зацікавити: 9 простих способів знизити рівень цукру в крові без ліків
Скільки цукру можна вживати на день, щоб не пошкодити судини головного мозку