Якщо ви вирішили скоротити кількість солодощів у своєму раціоні, але встояти перед ними не можете, спробуйте обдурити організм. Запропонуйте йому інші – корисні продукти, після яких солодкого вже не захочеться.
Основну причину того, що нам часто хочеться солодкого, вчені вбачають у нестачі серотоніну – гормону щастя. Це нейромедіатор, який відіграє головну роль у створенні відчуття спокою та задоволення.
Солодощі багаті простими вуглеводами, включаючи цукор, який запускає в організмі цілий ряд хімічних процесів і призводить до підвищення рівня серотоніну в мозку.
Але разом з цим в організмі з’являються додаткові калорії, які можуть спричинити появу зайвої ваги та хронічних захворювань.
Втім, вихід є, кажуть дієтологи. Коли знову захочеться солодкого, радять вживати наступні продукти – вони допоможуть приборкати тягу до солодкого.
Кориця. Кориця – одна з найпопулярніших і найбільш універсальних спецій. Вона здатна регулювати артеріальний тиск і знижувати ризик розвитку діабету. А ще зменшує раптові коливання рівня глюкози, які посилюють тягу до солодкого.
Додавайте її до чаю, кави та інших страв, особливо коли захочеться тістечка чи цукерки.
Цукрова кукурудза. Також чудово пригнічує тягу до солодкого, особливо у вареному вигляді. Крім того, зменшує відчуття голоду. Враховуючи велику кількість харчових волокон, антиоксидантів, вітамінів та мінералів у її складі, вживати її варто часто.
Помідор. Він ефективно зменшує тягу до солодкого завдяки високому вмісту триптофану – речовини, яка в організмі перетворюється на серотонін. Також є справжньою скарбницею хрому – мінералу, який регулює рівень глюкози в крові та сприяє збалансованості рівня холестерину.
Яблуко. Ще один продукт, який знімає тягу до солодкого. Тому дуже доречно мати його завжди при собі – в шухляді столу і в сумці чи рюкзаку.
Батат. Солодка картопля не відрізняється по калорійності від звичайної, але набагато поживніша і корисніша. На додаток до приємного солодкуватого смаку має великий вміст вітамінів C, D і B6. А також заліза та поживних речовин, які можуть знизити ризик серцевих і дегенеративних захворювань.
Вас це може зацікавити: Що з’їсти, щоб не хотілося солодкого
Обережно з цими продуктами - вони не такі корисні, як здається