У пошуках кращих, «здоровіших» варіантів харчування, ми часом робимо вибір на користь не тих продуктів. Або втрачаємо почуття міри, і користь перетворюється на шкоду.
Авокадо
Цей фрукт актуальний у будь-якій дієті і вважається мега корисним за рахунок клітковини на корисних жирів, які знижують рівень шкідливого холестерину та запобігають утворенню бляшок в артеріях. Однак один середній авокадо, кажуть експерти, – це приблизно 20 г жиру та приблизно 250 калорій (приблизно стільки ж, скільки у шоколадному батончику). Тому налягати на нього не варто.
Гранола
Для багатьох це улюблений сніданок. Але мало хто замислюється про те, який там вміст цукру і скільки олії для покращення смаку. В деяких видах граноли порція на 50 г містить 8,4 г цукру – приблизно стільки, як пончик з кремовою начинкою. Тому дієтологи радять завжди вибирати варіанти з низьким вмістом цукру і їсти з нежирним йогуртом.
Кокосове масло
Попри те, що його завжди позиціонують як корисніше за вершкове, воно містить велику кількість насичених жирів, що підвищують рівень поганого холестерину.
Овочеві чіпси
Капуста, кабачки, морква – більшість овочів корисні для організму. Дехто вважає, що навіть у вигляді чіпсів вони так само корисні. При цьому забувають, що будь-які веганські чіпси смажать у рафінованій олії. Деякі з них містять більше насичених жирів і солі, ніж картопляні. Експерти наголошують, що все залежить від виробника. Тому не лінуйтеся читати перелік інгредієнтів, перш ніж зробити покупку.
Рослинне молоко
Воно завойовує все більшу й більшу популярність. Наприклад, у Великій Британії майже третина населення вживає альтернативне молоко. Справді, багато рослинних напоїв (зокрема, мигдальне, вівсяне, кокосове) містять менше насичених жирів, ніж коров’яче молоко. Але за умови, що їх не підсолоджують.
Веганське м’ясо
Ще один тренд, який підхопили прихильники здорового способу життя. Наслухавшись страшилок про шкоду червоного та обробленого м’яса, вони почали схилятися на бік веганських м’ясних виробів. Однак вони, за словами дієтологині Ріаннон Ламберт, проходять серйозну обробку і містять емульгатори, стабілізатори, підсилювачі смаку та штучні барвників. А також – сіль, цукор і жири.
Вас це може зацікавити: 5 продуктів, які вважаються корисними для здоров’я, але насправді приносять більше шкоди