5 найпоширеніших хвороб, які можуть призвести до несподіваного схуднення

Якщо ви нічого не робите для схуднення, але раптом почали втрачати вагу, не поспішайте радіти. У більшості випадків за цим стоїть серйозне захворювання.

Насправді це мрія кожного: їсти все, що хочеться, спортом не займатися, але чарівним способом схуднути до модельних параметрів. На жаль, так це не працює.

Не варто бити на сполох відразу. Але коли людина втрачає більше 5% своєї ваги за рік (а особливо, якщо за пів року), це тривожний дзвіночок. У такому разі слід проконсультуватися з лікарем і зробити комплексне обстеження організму.

Якими ж захворюваннями найчастіше зумовлене раптове схуднення?

Проблеми шлунково-кишкового тракту. Захворювання органів ШКТ здатні порушити процес перетравлювання їжі та, відповідно, всмоктування поживних речовин. Збій у їхній роботі може спричинити  збій у вироблення лептину та греліну – гормонів ситості та голоду, що призводить до зниження апетиту. Виразковий коліт, целіакія, хвороби печінки та підшлункової залози, хвороба Крона і паразитарні інвазії призводять до найсерйозніших порушень.

Розлад харчової поведінки. Анорексія та булімія завжди супроводжуються різкою втратою ваги.

Гормональні зміни. Часто втрата ваги є наслідком гормональних проблем, адже гормони змінюють метаболізм та апетит. У більшості випадків на зниження ваги впливають цукровий діабет 1-го типу та гіперфункція щитовидної залози.

Сильний стрес. Радикальні зміни в житті (розлучення, зрада, втрата роботи або перехід на нову тощо), важка психологічна травма або стресова ситуація у більшої частини людей призводять до втрати апетиту. Цей ефект може тривати довго.

Онкологічні захворювання. Злоякісні новоутворення надзвичайно підступні: тривалий час вони можуть зовсім ніяк про себе не сповіщати. Але при цьому в організмі відбуваються небезпечні процеси: запалення, порушення вироблення гормонів (зокрема тих, які відповідають за регулювання апетиту). Найстрашніші в цьому плані рак стравоходу, шлунку, легень, підшлункової залози.

Якщо ви не можете зрозуміти, що з вами відбувається, не відкладайте візит до лікаря. Раннє виявлення захворювання дає більше шансів на те, що його вдасться вилікувати.

Вас це може зацікавити: 10 несподіваних причин, чому постійно хочеться їсти

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист