Великдень – одне з найголовніших християнських свят. Серед його важливих складових – щедрий великодній стіл. Він має символічне значення, тому на ньому обов’язково повинні бути певні страви.
З давніх давен Великдень – це свято оновлення, світла та родинного тепла. Саме тому певна пасхальна символіка, присутня під час святкової трапези, набуває особливо важливого значення. Вважається, що вона може принести здоров’я, благополуччя та духовну рівновагу всім, хто сидить за столом.
Ці п’ять страв обов’язкі для великоднього столу і кожна з них має своє значення.
Паска. Символізує тіло Христа, радість і воскресіння. А ще – достаток і благополуччя. Вона повинна бути ситною, тому печеться зі здобного тіста – в ньому багато цукру, яєць, масла, родзинок та цукатів. Крім того, її гарно прикрашають.
Писанки та крашанки. Найважливіший символ Великодня. Означає вічне життя, відродження та духовне оновлення, перемогу добра. Фарбування яєць і обмін ними символізують примирення.
Сіль. Здавна вважалася оберегом. Саме тому її обов’язково кладуть у великодній кошик, а потім ставлять на святковий стіл – вона повинна захищати від зла та негативної енергії. Крім цього вона символізує мудрість, стабільність і очищення.
Хрін. Символ терпіння, стійкості, очищення та мудрості. А ще це нагадування про гіркоту страждань, які випали на долю Ісуса Христа.
М'ясо. Запечена шинка, ковбаси чи будь-які інші м’ясні делікатеси після сорока днів Великого посту означають достаток і радість.
Але варто пам’ятати: Великдень – це більше, ніж святковий стіл. Це нагадування про те, що навіть дрібниці, такі як сіль, мають у житті велике значення.
Вас це може зацікавити: Шоколадна паска з шоколадною глазуррю: рецепт неймовірно ніжної великодньої випічки
Курка в сметані з пікантним горіховим соусом: як приготувати смачну страву
Фіалки, капуста і шпинат: якими натуральними продуктами можна пофарбувати великодні яйця