Як підготувати мак для куті: найправильніший рецепт, який повинна знати кожна господиня

За два тижні – Різдво, і господині посилено до нього готуються: підбирають рецепти до святкового столу, потрохи закуповують продукти. Головною стравою, безумовно, буде кутя. Щоб вона вдалася, варто все інгредієнти підготувати правильно. І мак тут грає не останню роль.

Мак у куті, як і всі інші інгредієнти, має певне значення: його вважають символом достатку (деякі джерела трактують цей символ як оберіг від нечистої сили та безневинно пролиту кров Ісуса).

Сам по собі мак не дуже смачний. Щоб він розкрив свої смакові якості і аромат та став соковитим, його треба запарити й подрібнити. Раніше подрібнювали в макітрі з допомогою макогону. Але для того, щоб зернята розтерлися і виділилося макове молочко, потрібно було прикласти немало силу й витратити багато часу. Зараз це процес проходить набагато швидше, оскільки перетерти можна в кавомолці.

Проте перетирання – не остання стадій в процесі підготовки до вживання.

Пояснюємо, як все зробити покроково.

Крок 1. Добре промити мак від сміття.

Крок 2. Залити окропом, накрити кришкою і відставити на 10 хвилин. Це прибере гіркоту з зернят.

Крок 3. Злити воду і залити мак молоком у співвідношенні 1: 2 (одна частина маку, дві частини рідини), або водою – якщо хочете отримати пісний продукт. Звісно, з молоком виходить смачніше – воно додає маку ніжного вершкового аромату. Варити слід на повільному вогні, постійно помішуючи, поки не википить рідина.

Крок 4. Відстави мак до охолодження. За цей час він ще більше набухне.

Крок 5. Щоб мак був максимально однорідним і ніжним, його можна перебити блендером.

Після цього мак готовий до вживання.

У такому вигляді він годиться і для начинки у випічку. Тільки не забудьте після охолодження додати до нього цукор.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист