«Вода життя»: 10 цікавих фактів про віскі

У прихильників віскі сьогодні є законний привід випити улюбленого напою: 27 березня відзначається Міжнародний день віскі.

Це свято було започатковано у 2009 році – саме в цей день відзначався день народження відомого  британського письменника Майкла Джексона (не має нічого спільного із американським співаком, помер у 2007 році), який популяризував напій у своїх книгах і оглядових матеріалах і розробив шкалу оцінки якості віскі. Давайте й ми не просто вип’ємо, а й трохи зануримося в історію напою.

● Вісці – це міцний алкогольний напій (від 40°), який виготовляють з зернових – жита, пшениці, ячменю, кукурудзи і навіть гречки. Існує багато його видів. Тільки односолодового віскі – майже 5 тис. Перш, ніж розлити, його зберігають у закритих бочках щонайменше три роки. Чим більша витримка, тим смачніший результат.

● Назва напою походить від гельського (кельтського, або шотландського) «uisce beatha», що перекладається як «вода життя». Не дивно, що з віскі були пов’язані такі асоціації. У давнину ченці вважали його ліками від багатьох хвороб (навіть від старості). Тому під час сухого закону лікарі мали право призначати його з лікувальною метою.

● Перший віскі, схожий на той, який знаємо ми, з’явився у Шотландії в XI столітті. Однак спроби зварити міцний благородний напій люди робили ще в 2000 році до н. е. – у Месопотамії. З того моменту він постійно удосконалювався.

● Якщо ви пили whisky, а наступного разу купили whiskey, не засмучуйтеся через написання назви напою. Це не помилка і не підробка, а підказка: whisky –  справжній шотландський напій, whiskey – напій, виготовлений в інших країнах.

● Якість напою можна перевірити, підваливши його. Якщо полум’я велике і надто яскраве, у віскі надто багато спирту. Хоча так не повинно бути. Раніше подібне пійло просто дешево продавали робочим, які над ним чаклували.

● Колір справжнього віскі має бути насичений – від темно-жовтого до коричневого. Консистенція – в'язка, густіша за спирт та воду. Якщо нахилити пляшку або склянку, рідина повинна повільно розтікатися по стінках. Зауважте: бульбашки, що утворюються, великі й підіймаються вгору.

● Віскі слід пити злегка охолодженим. Оптимальна температура – 20°C.

Склянка повинна бути наповнена на третину (порція – близько 50 мл).

● Цей напій не потребує закуски. Якщо без неї не можете, тобі нарізайте сир (пармезан, чеддер, гауда) і фруктами. Тільки не апельсин з грейпфрутом! Вони заб’ють смак віскі.

● Найбільше віскі у світ вживають у Індії. А у Франції цього напої продається щорічно більше, ніж коньяку.

● Найдорожчу у світі пляшку віскі було продано в 2023 році на аукціоні. Це був шотландський Macallan Adami 1926 року випуску, за якого віддали $2,7 млн.

Вас це може зацікавити: Галюцинації замовляли? 10 цікавих фактів про абсент, які ви могли не знати

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист