Галюцинації замовляли? 10 цікавих фактів про абсент, які ви могли не знати

5 березня відзначається День абсенту. Цей унікальний напій вартий того, щоб виділити для нього власний день.

● Історія виникнення абсенту овіяна легендами. Достовірно відомо, що його батьківщина – Щвейцарія. А з’явився він у 1792 році. А от кому на думку спало варити це зілля, яке спочатку називалося «Зелена фея», стовідсотково не відомо. Можливо, сестрам Енріо, які готували різні настоянки для лікування. Абр лікарю П'єру Ордінеру.

● Масове виробництво абсенту налагодив француз Анрі Дюб'є – військовий, який перекваліфікувався у підприємця.

● До складу абсенту входить багато рослинних компонентів: меліса, м'ята, аніс, коріандр, ромашка, аніс, лакриця, дягіль, петрушка та інші. Кожен виробник додає щось своє, створюючи унікальний смак. Але у будь-якому варіанті є екстракт гіркого полину – основний компонент.

● Був період, коли абсен використовували як засіб від малярії – принаймні під таким соусом його видавали французьким солдатам у 1840-х роках.  Однак у 1900-х роках напій, який завоював  популярність у всьому світі, в деяких країна заборонили через високий вміст алкоголю (від 70% до 90%).

● Імнувала ще одна причина, через яку абсент вважався небезпечним напоєм: у великій кількості він викликав галюцинації. Такий ефект провокував туйон – речовина, яка міститься у полину.

● Подається абсент у маленьких вузеньких чарках (об’єм – до 30 мл). Смакувати його не потрібно – випивається він залпом.

● Закусувати його теж не рекомендують. Вже хоча б тому, що немає таких продуктів, з якими б ідеально поєднувався. Але якщо вам потрібно обов’язково  закусити, це може бути апельсин, сир з блакитною пліснявою, чорний шоколад, мариновані гриби, оливки.   

● Абсент зазвичай використовують у складі коктейлів – «Хіросіма», «Зелена миля», «Абсент-бум» тощо.

● Можна його пити й просто так, але слід додавати воду й трохи цукру. Є кілька способів подачі абсенту. Класичний – шматочок цукру змочують у напої, кладуть на ложку й  підпалюють. Цукор починає плавитися – його потрібно вилити в чарку. Туди ж додається вода й абсент у співвідношенні 5:1.

● Вважається, що у невеликій кількісті  абсенту сприяє травленню, тому його рекомендують вживати перед застіллям.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист