Якщо ви поставили собі за мету схуднути, значення має абсолютно все: що їсте, в якій кількості і коли. Навіть більше – з якого саме посуду. Вчені з’ясували, що розмір тарілки має теж велике значення.
Про роль тарілки у схудненні вперше заговорили вчені Гарвардського університету в 2011 році. Але у них вона фігурувала в іншому сенсі. Йшлося про «правило тарілки» –збалансоване харчування: ¼ тарілки повинні займати білки, ¼ – вуглеводи, ½ – овочі та зелень.
Науковці з Чикагського університету підійшли до процесу схуднення з іншого боку. Вони вважають, що починати боротьбу із зайвими кілограмами сліж не з балансу продуктів, а з розміру порції.
Звичайно ж, кожен розуміє: чим вона менша, тим краще. Однак відмовитися від своєї звичної порції зазвичай важко. Тому дослідник пропонують обдурити не тільки шлунок, а й мозок та очі – взяти меншу тарілку.
Було проведено близько 60 досліджень. В результаті вчені дійшли висновку: якщо тарілка у двічі менша, з’їдається на третину менше їжі.
Цей трюк особливо корисний, коли йдеться про шведський стіл. За умов, коли людина має великий вибір страв і необмежений доступ до них, вона у середньому з'їдає на кілька сотень калорій більше, ніж зазвичай. Саме тому з відпустки, де був All Inclusive, майже всі повертаються з більшою вагою. Відповідно, зменшення розмірів тарілки – чудовий спосіб стримати апетит і не перестаратися із зайвими калоріями.
Тож якщо хочете скинути трохи кілограмів, завжди вибирайте меншу тарілку.
Вас це може зацікавити: Унікальна дієта Хейлі Помрой: як схуднути на 10 кілограмів за місяць, ні в чому собі не відмовляючи