Чай – смачний та корисний напій, без якого не обходиться жоден наш день. Але те, що з’являється в раціоні регулярно, варто вживати з особливою обережністю. Розповідаємо, в яких випадках чай може становити небезпеку для організму.
Вид чаю
Чай, як і будь-кий продукт, може бути забрудненим канцерогенними та токсичними для печінки піролізидиновими алкалоїдами.
«Під час досліджень токсичні речовини виявляються досить часто. Причому фруктовий чай має найнижчий рівень, а трав’яний – найвищий», – пояснює токсиколог доктор Карстен Шле.
Проте ідентифікувати токсичні речовини споживачі не можуть. Тому токсиколог рекомендує регулярно змінювати сорти чаю і виробника, «щоб розподілити ризик».
Температура води
Не тільки сорт і виробник чаю мають значення. Є ще один дуже важливий нюанс – температура напою.
Більшість людей знає, що різні види чаю слід заварювати водою різної температури, щоб краще розкривався їхній смак (щоправда, цього правила майже ніхто не дотримується). Але важливіше знати, з якою температурою чай краще пити.
«Згідно з нашими дослідженнями, вживання занадто гарячого напою може збільшити ризик розвитку раку стравоходу. Тому бажано почекати, поки він охолоне», – пояснює доктор Фархад Ісламі з Тегеранського університету медичних наук.
За його словами, варто відмовитися від звички пити окріп. Значно підвищений ризик розвитку плоскоклітинного раку стравоходу спостерігається в осіб, які регулярно випивають більше 0,7 л чаю при температурі вище 60°С.
Надто гарячий чай ушкоджує слизову оболонку і провокує її запалення. Окрім того можуть виникати порушення бар'єрної функції стравоходу, що робить його більш сприятливим до впливу канцерогенів.
Вас це може зацікавити: Як «корисні» трав’яні чаї можуть зашкодити вашим зубам
Одну ложечку чи дві? Чому дієтологи радять пити чай з цукром