Відмовтеся від цієї звички, щоб ваш улюблений чай не зашкодив організму

Чай – смачний та корисний напій, без якого не обходиться жоден наш день. Але те, що зявляється в раціоні регулярно, варто вживати з особливою обережністю. Розповідаємо, в яких випадках чай може становити небезпеку для організму.

Вид чаю

Чай, як і будь-кий продукт, може бути забрудненим канцерогенними та токсичними для печінки піролізидиновими алкалоїдами.

«Під час досліджень токсичні речовини виявляються досить часто. Причому фруктовий чай має найнижчий рівень, а трав’яний – найвищий», – пояснює токсиколог доктор  Карстен Шле.

Проте ідентифікувати токсичні речовини споживачі не можуть. Тому токсиколог  рекомендує регулярно змінювати сорти чаю і виробника, «щоб розподілити ризик».

Температура води

Не тільки сорт і виробник чаю мають значення. Є ще один дуже важливий нюанс – температура напою.

Більшість людей знає, що різні види чаю слід заварювати водою різної температури, щоб краще розкривався їхній смак (щоправда, цього правила майже ніхто не дотримується). Але важливіше знати, з якою температурою чай краще пити.  

«Згідно з нашими дослідженнями, вживання занадто гарячого напою може збільшити ризик розвитку раку стравоходу. Тому бажано почекати, поки він охолоне», – пояснює доктор Фархад Ісламі з Тегеранського університету медичних наук.

За його словами, варто відмовитися від звички пити окріп. Значно підвищений ризик розвитку плоскоклітинного раку стравоходу спостерігається в осіб, які регулярно випивають більше 0,7 л чаю при температурі вище 60°С.

Надто гарячий чай ушкоджує слизову оболонку і провокує її запалення. Окрім того можуть виникати порушення бар'єрної функції стравоходу, що робить його більш сприятливим до впливу канцерогенів.

Вас це може зацікавити: Як «корисні» трав’яні чаї можуть зашкодити вашим зубам

Одну ложечку чи дві? Чому дієтологи радять пити чай з цукром

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист