Як «корисні» трав’яні чаї можуть зашкодити вашим зубам

Трав’яні чаї – корисні й заспокійливі – лікарі люблять рекомендувати замість кави, яка збуджує нервову систему. Але вони не такі вже й безневинні.

Дійсно, трав’яні чаї мають багато корисних властивостей: тонізують, заспокоюють, мають протизапальний та інші лікувальні ефекти. Ромашка, м’ята, шматочки яблука, шипшини, бузини – все, що входить до їхнього складу, корисне. Але якщо вчитатися уважно, в цьому списку можна знайти багато цікавого.

Наприклад, мальтодекстрин – це одна з форм цукру. Особливо шкідливі чаї з декоративними посипками, які зроблені з цукру, картопляного крохмалю,  мальтодекстрину і кокосового жиру. На щастя, зустрічаються вони не так часто. Але стоматологи давно застерігають від додавання цукру в чай ​​або каву.

«Потягуючи підсолоджений чай, ви купаєте рот розчином цукру, доставляючи його у кожен куточок щелепи. Він прикріплюється до зубів, створюючи липку плівку. Якщо її не стерти щіткою або не хмити водою, бактерії харчуватимуться молекулами цукру, вивільняючи кислоти. І повільно руйнуватимусь зубну емаль, викликаючи чутливість, зміну кольору та гниття зубів», - пояснює стоматолог Сем Джетва (Великобританія).

Проте навіть трав’яні чаї без цукру містять інгредієнти, які можуть поставити під загрозу здоров’я ваших зубів.

Занадто багато дубильних речовин теж може змінити колір зубів – попереджають стоматологи. Найкращий спосіб уникнути цього – пити воду після чаю, щоб змити дубильні речовини та уникнути їх прилипання до зубів.

Поради від фахівця

● вранці пити чай потрібно після того, як почистили зуби – фтор у зубній пасті захищає їх від ерозії;

● якщо випили солодкий чай на ніч, почистіть після цього зуби, інакше  бактерії харчуватимуться цукром і вироблятимуть кислоту, яка роз’їдає емаль під час сну;

● чищення зубів має бути першим, що ви робите зранку, і останнім, що робите ввечері. Але зачекайте 30 хвилин після чищення, перш ніж їсти або пити, і зачекайте 30 хвилин після їжі або пиття, перш ніж чистити зуби, щоб не чистити розм'якшену зубну емаль;

● краще ковтати підсолоджені напої, ніж повільно пити. А в ідеалі слід використовувати соломинку. Це зменшись час контакту солодкої рідини з зубами.

Вас може зацікавити: Одну ложечку чи дві? Чому дієтологи радять пити чай з цукром

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист