Свинина проти яловичини: яке м’ясо корисніше для схуднення, занять спортом і від передчасного старіння

Мясо – незамінний продукт у раціоні багатьох людей. Але той, хто харчується усвідомлено, хоче зробити вибір на користь кращого варіанту. На чому зупинитися? Давайте розбиратися.

Насамперед, свинина та яловичина – це потужне джерело білка, без якого організм не зможе обійтися. Але вони мають різну поживну цінність.

У чому цінність свинини

Крім білка, свинина містить гемоване залізо (воно добре засвоюється організмом). Є в ній вітамін В12, який підтримує кров і нервові клітини здоровими, В1 (тіамін) – ключовий для нормального метаболізму, і вітамін D, необхідний для кісткових тканин.

У свинині високий вміст магнію, селену, калію та фосфору, потрібних організму для вироблення гормонів щитовидної залози, регулювання роботи серцево-судинної системи, відновлення клітин, підтримки кислотно-лужного балансу, покращення стану шкіри.

Вона може бути досить калорійною. Однак це залежить від того, яку саме частину м’яса ви обираєте. Тим, хто віддає перевагу більш пісному, дієтологиня Патриція Баннан радить обирати вирізку, биток або корейку.

У чому цінність яловичину

Вона містить трохи більше вітамінів, ніж свинина (наприклад, того самого B12), і майже в 4 рази більше гемованого заліза, що особливо важливо для жінок у період менструації, вагітності та спортсменів.

Яловичина багата на цинк. Його дефіцит небезпечний для вагітних та дітей – призводить до затримки росту, зниження імунітету, анемії, проблем зі шкірою та зором.

Мінус яловичини – значна кількість пуринових основ, у тому числі сечової кислоти. Тому вона не рекомендується, наприклад, хворим на подагру.

Найкорисніші частини – корейка та «яблучко».

Яке мясо обрати?

Це залежить від ваших потреб і цілей.

Хоча свинина та яловичина мають подібний харчовий профіль, є кілька харчових відмінності.

Яловичина – краще джерело заліза та вітаміну B12. Тому для спортсменів корисніша. Також вона багата вітаміном В4, потрібним для здоров’я мозку, тому її варто їсти дітям і літнім людям. Вона менш калорійна. Крім того, вважається, що більше підходить алергікам – на неї реакція виникає набагато рідше, ніж на свинину.

Свинина переважає за вмістом вітамінів В1, В2, В6, які підтримують нервову систему – вона корисна при стресах, нервових розладах та безсонні. Містить майже в 1,5 рази більше полінасичених жирних кислот (зокрема, лінолеву, олеїнову, арахідонову), які поліпшують метаболізм і захищають клітини від передчасного старіння. 

«Якщо обидва види м’яса їсти в помірних кількостях і поєднувати з іншими здоровими продуктами, і свинина, і яловичина можуть стати частиною здорової дієти», – вважає Патриція Баннан.

Вас це може зацікавити: Названо найкорисніший вид м'яса – воно краще за курку та індичку

Індичка чи курка: яке м’ясо корисніше

Коли дієтичне і корисне мясо індички стає шкідливим для здоровя

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист