Дієтологи не люблять картоплю і завжди рекомендують виключати її з раціону. Однак норвежські вчені з’ясували, що в певних дозах вона корисна і навіть здатна знизити ризик смертності.
Картопля – один з найпопулярніший продуктів у всьому світі. При цьому в неї неоднозначна репутація.
З одного боку, вона містить калій, харчові волокна, вітамін С та інші біоактивні сполуки (зокрема, фенольні кислоти), які пов’язують зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань.
З іншого – це джерело крохмалю (він складає майже 15%). Він має високий глікемічний індекс, сприяє підвищенню вмісту інсуліну в крові, який провокує гормональний збій та розвиток тяжких хвороб (порушення метаболічних процесів, патології сітківки та зорового нерву, атеросклероз тощо).
Проте норвезькі вчені спробували реабілітувати картоплю. Впродовж 40 років вони спостерігали за станом здоров’я майже 77 тис. осіб віком від 18 до 64 років і їхніми харчовими звичками.
Зрештою вони підтвердили попередні дослідження щодо того, що люди, які щодня їли картоплю, рідше страждали на серцево-судинні захворювання. Для цього їм достатньо було вживати дві картоплини щодня.
Також науковці дійшли висновку, що в таких осіб загальний ризик смертності протягом наступних чотирьох десятиліть на 12% нижчий.
Однак позитивний результат залежить від способу приготування картоплі, зауважують вони. Рекомендується їсти варену, нічим не заправлену. Пюре та смажена втрачають свою корисну властивість через високий вміст жиру і калорій.
Вас це може зацікавити: Секрети тривалого зберігання картоплі у квартирі: не проростатиме і не в’янутиме
Чим замінити молоко в картопляному пюре, щоб вийшло ще смачніше