Любите, щоб вдома завжди був стратегічний запас картоплі? Потрібно продумати, як її берігати. У квартирі це зробити складніше, але теж можливо.
Картопля для українців – другий хліб. Господині знають десятки рецептів приготування, тому вона ніколи не набридає. Якщо в домі є картопля, сім’я буде сита.
Але є проблема: картопля більш вимоглива, ніж деякі інші овочі, до умов зберігання.
Ідеальні умови
Щоб бульби не втратили своїх смакових та поживних якостей і товарного вигляду (не зморщились, не почали проростати), слід знайти для них правильне місце. Воно повинно відповідати наступним критеріям:
● темне місце. Картопля має «світлобоязнь» – на сонці виробляє токсичну речовину соланін і зеленіє. У такому вигляді їсти її неможна;
● прохолодне місце. Найбільш комфортно картопля почувається при температурі 8-15°. Якщо в примушенні тепліше, швидко втрачає вологу, зморщується й проростає. Однак майте на увазі, що за низьких температур вона теж не надто добре себе почуває. У примерзлих плодів міняється текстура, а ще вони стають солодкими;
● сухе місце. У вологому середовищі картопля стає м’якою, пліснявіє й гниє;
● провітрюване місце. Місце, де ви плануєте зберігати картоплю, повинно гарно провітрюватися. Тара, в якій тримаєте цей овоч, також повинна дихати і не утримувати вологу. Тому ніяких герметичних пластикових контейнерів чи поліетиленових пакетів! Краще за все – сітки, плетені кошики, полотняні мішки або відкриті ящики.
Якщо підсумувати, ідеальне місце для збереження – підвал. У крайньому разі – гараж. Але що робити тим, хто живу у квартирі і нічого цього не має?
Де сховати у квартирі
Експерти радять зберігати картоплю в неопалюваному приміщенні. Тому мішок з картоплею у кутку на кухні – це не варіант. А от комора для цього підходить більше. Єдиний пункт, який не відповідає умовам зберігання, – температура там точно вища за граничні 15°. Але місяць-півтора картопля точно залишатиметься «у формі». Головне, періодично провітрювати комору.
Ще одне місце для зберігання – балкон або тераса. Бажано, щоб вони були тінистими, і обов’язково – заскленими, інакше з настанням морозів картоплю доведеться звідти забирати.
Проте якщо тримати її в дерев’яних ящиках, утеплених з усіх боків пінопластом товщиною 10-15 см, може витримати і десятиградусний мороз. Для надійності шари картоплі можна пересипати тирсою.
Вас це може зацікавити: У чому найкраще зберігати цибулю, щоб долежала до нового врожаю, - порада від фермерів
Експерт назвав помідори, які можна зберігати в холодильнику, а які – ні