Свято – не свято, якщо немає десерту. А оскільки Різдво – особливе свято, і десерт пропонуємо зробити теж особливий. Це не тільки смачне частування, але й чудова прикраса для вашого столу.
100 г теплого молока
7 г сухих активних дріжджів
60 г цукру
50 г вершкового масла
1 яйце
250 г борошна
1 г ваніліну
дрібка солі
окремо жовток для змащування тіста
Начинка:
80 г чорного шоколаду
60 г вершкового масла
10 г какао порошку
30 г коричневого цукру
кориця до смаку
Заздалегідь дістати з холодильника вершкове масло та яйце, щоб вони стали кімнатної температури.
Розчинити в молоці дрібку цукру, додати активні сухі дріжджі, розмішати. Залишити на 15 хвилин, щоб піднялася шапочка (якщо дріжджі не піднялися, замініть їх і повторіть крок – це важливо).
Для тіста з'єднати цукор з яйцем та м’яким вершковим маслом, розтерти до однорідного стану, влити дріжджову суміш. Додати борошно, ванілін та дрібку солі. Замісити тісто, прибрати під плівку на 1-1,5 години, щоб удвічі збільшилося в об’ємі.
Для начинки з'єднати в невеликому сотейнику шоколад, вершкове масло, коричневий цукор, какао та корицю, розтопити на невеликому вогні або на паровій бані і дати трохи охолонути.
На посипаній борошном поверхні розкачати тісто в прямокутник 25-35 см, рівномірно нанести начинку і скрутити в рулет по довгій стороні прямокутника.
Дати трохи постояти, щоб начинка затверділа. Розрізати рулет уздовж навпіл, не доходячи до краю 5 см, скрутити кожну частину по спіралі і акуратно перекласти у вистелену папером круглу форму для випікання. Сформувати рівне коло вздовж бортиків і з'єднати кінці тіста так, щоб вийшло замкнене коло.
Змастити пиріг жовтком і поставити в розігріту до 180°С духовку на 35-40 хвилин.
Для красивої подачі можна скористатися дошкою для сервіровки з бамбука, а також використовувати різні елементи декору. Надихніться чашкою кави, що бадьорить, увімкніть фантазію – і страва вийде шедевральною!
Вас це може зацікавити: Кекс «Різдвяний» з ягодами: простий і смачний