Деякі продукти містять велику кількість дофаміну та серотоніну, які заспокоюють нервову систему.
Щоб заспокоїти нерви, дехто наливає собі келих вина або чогось міцнішого. Однак алкоголь – не завжди хороший варіант. Експерти радять знижувати рівень тривожності, регулярно вживаючи певні продукти.
Лосось
Ця жирна риба – джерело не тільки омега-3 жирних кислот і вітаміну D. Лосось містить поживні речовини, що здатні підтримувати здоров’я мозку. Він багатий на амінокислоту триптофан, без якої неможливий синтез серотоніну – «гормону радості і щастя». Дві порції риби на тиждень забезпечать кількість триптофану, необхідну для гарного настрою і протидії тривозі.
Яйця
Ще один продукт, багатий на триптофан. Підсилити ефект від яєць може куркума: її основна діюча речовина куркумін може запобігати тривожним розладам. Фахівці радять робити акцент на варені яйця у поєднанні з салатом. Під час смажіння використовується надто багато жиру, що знижує корисність яєць.
Чіа з молочними продуктами
Зернята містять стільки ж триптофану, як лосось або яйця. В поєднанні з йогуртом його протитривожний ефект зростає. Пробіотики поліпшують здоров’я кишечника, зменшують запалення та підвищують рівень серотоніну.
Якщо віддаєте перевагу чіа з молоком, експерти радять використовувати мигдальне молоко. Воно збагачує страву вітаміном Е – антиоксидантом, який має заспокійливу дію.
До чіа можна додати трохи фруктів. Бажано використовувати чорницю та банан – вони теж містять триптофан. І трохи чорного шоколаду, який покращує роботу мозку.