Що з’їсти, щоб не хотілося їсти: 5 продуктів, які дають тривале відчуття ситості
Щойно поїли, а вже знову прокинувся апетит? А потім хапаєтесь за голову від цифри на вагах? Додайте до раціону ці продукти – і вони надовго вгамують голод. Заодно захистять від переїдання і небажаних кілограмів.
БОБОВІ
Квасоля, соя, горох, нут, сочевиця – джерела білку та харчових волокон. Останні здатні регулювати харчові процеси. Зокрема процеси травлення і виділення шлункового соку, які допомагають тривалий час зберігати відчуття ситості. До того ж у них низький глікемічний індекс. Він гарантує, що бобові не спровокують стрибків цукру в крові. І, відповідно, почуття голоду.
СЕЛЕРА
Через специфічний запах цей овоч не здобув такої кількості фанатів, на яку заслуговує. Його основна перевага – мало калорій (наприклад, у стеблі – близько 8 калорій) і багато клітковини. Саме клітковина може пригнічувати апетит і таким чином контролювати масу тіла. Для людей із зайвою вагою і тих, хто сидить на дієті, це чудове доповнення до раціону.
НАСІННЯ ЛЬОНУ
Ще один продукт з високим вмістом клітковини, що очищає кишківник, стимулює його перистальтику і в результаті створює ілюзію ситості. Окрім того, насіння містить 20 різновидів білків і амінокислот та близько 40 видів жирних кислот. Вони приймають участь у регулюванні гормонального фону організму і сприяють зниженню ваги. Вживати краще у перемеленому вигляді (ціле насіння повністю не перетравлюється) та не більше 10-20 г (1-2 столових ложок) на добу.
ЧІА
Назва крихітних зерняток на мові майя (чіа родом з Центральної Америки) означає «сила». І полягає вона в тому, що в двох столових ложках міститься майже 5 г рослинних білків, 9 г жирів і 10 г харчових волокон! А отже це чудовий продукт для схуднення. Ще одна дивовижна властивість чіа – вони вбирають багато рідини, набуваючи желеподібного вигляду. Таким чином затримуються у шлунку, сповільнюють травлення і подовжують відчуття ситості.
АВОКАДО
«Алігаторова груша», як його називають, містить вуглеводи, рослинні волокна та 70% ненасичених жирів. Жири перетравлюються довго, тому цей продукт гамує відчуття голоду і надовго заряджає організм енергією. Однак через високу калорійність (200 ккал/100 г) зловживати авокадо не рекомендується. Дієтологи радять з’їдати не більше 100 г на добу!
Окрім перерахованих продуктів до списку тих, які надовго вгамовують голод, можна додати овес (цільне зерно, з якого вариться вівсянка) та горіхи.