Вершкове масло присутнє в нашому меню завжди. Навіть тоді, коли ми його не їмо – наприклад, у випічці. Якщо до цього додати пару бутербродів, пасту з соусом бешамель, виходить немало. Яким можуть бути наслідки – розповідають експерти.
Вершкове масло складається приблизно на 80% із жиру і на 20% з води – це залишки сироватки, яка виділялася з молока під час збивання масла. Для виготовлення одного кілограма продукту потрібно близько 20-25 літрів коров'ячого молока. Специфічний аромат і золотистий відтінок обумовлені вмістом каротиноїдів, що містяться в травах, якими харчуються корови.
Але це ще не все, що вам потрібно знати про масло.
Чому вершкове масло не варто виключати з раціону
Цей продукт має немало корисних властивостей:
● додасть енергії, а в холод ще й зігріє;
● захистить кишечник від інфекцій – завдяки наявності глікосфінголіпідів;
● загоїть рани і зніме запалення – цьому сприяє вітамін А;
● покращить пам'ять, концентрацію уваги, настрій, стан центральної нервової системи, сон – дякуємо за це вітаміну D;
● стимулюватиме роботу головного мозку – за це відповідає кислота Омега-6;
● сприяє виробленню серотоніну – функція амінокислоти триптофану;
● зменшить ризик зараження грибковими інфекціями – про це потурбується лауринова кислота.
Неприємні наслідки
У масла, як і в будь-якого продукту, є інша сторона медалі. Проявляється вона, якщо не знати міру. Надмірне споживання може мати неприємні наслідки.
Підвищення рівня холестерину. Мається на увазі поганий холестерин, який підвищує ризик серцево-судинних захворювань та розвитку атеросклерозу (буквально це означає – відкладення жиру в артеріях).
Підвищення артеріального тиску. Як було сказано раніше, насичені жири осідають на стінках артерій, звужують їх і ускладнюють кровотік. Це сприяє підвищенню артеріального тиску та ризику виникнення серцево-судинних захворювань.
Запалення. Насичені жири та арахідонову кислоту вчені пов’язують із запальними процесами в організмі. А ті в свою чергу можуть збільшити ризик хронічних захворювань.
Збільшення ваги. Висока калорійність масла робить свою справу, якщо не дотримуватися збалансованого харчування і ігнорувати фізичну активність.
Тож їсти вершкове масло потрібно обов’язково, але зловживати ним не можна.
Добова норма для дорослої людини, рекомендована ВООЗ, - 25 грамів. Для дітей віком до 10 років та осіб із серцево-судинними захворюваннями – 10 грамів.
Вас це може зацікавити: 5 способів відрізнити натуральне вершкове масло від підробки
Не попадіться на підробку: ніколи не купляйте вершкове масло, якщо бачите на пакуванні ці дві букви