Вершкове масло є в кожному холодильнику – з ним роблять бутерброди, додають у каші, випічку і багато інших страв. Навіть дієтологи радять їсти його у розумних дозах. Головне, щоб воно було якісним.
У принципі, розібратися, де якісне масло, а де – підробка, нескладно. У справжньому повинно бути мінімум компонентів: молоко і вершки коров’ячого молока. Це завжди вказується на пакуванні. Щоб здешевити продукт, до нього додають жири рослинного походження. Щоб не потрапити на гачок недобросовісних виробників, варто знати кілька трюків, які допоможуть вирахувати підробку.
Як переконатися, що масло натуральне?
Спробувати на смак. Експерти кажуть, що натуральний продукт повинен мати вершковий або молочний присмак і дуже легко ковтатися. Воно не залишає відчуття, ніби в роті утворилась якась плівка. Якщо його запити водою, і плівка залишилася, це спред.
Заморозити. А потім спробувати відрізати шматочок. Масло, до складу якого входить сироватка (по суті, вода, яка замерзає за низьких температур), розрізати ножем не вийде – воно відколюватиметься шматками і розсипатиметься. А от з маргарином або маслом з добавками таких проблем немає. Рослинні жири не замерзають, тож такий продукт і різати легше, і навіть практично відразу намазати на хліб можна буде.
Залишити при кімнатній температурі. Дістаньте його з холодильника і почекайте, поки воно стане розм'якшуватися. На підробці або маргарині відразу ж з’являться крапельками води. На чисто вершковому маслі – нічого.
Покласти в окріп. Критерій оцінки простий: натуральне масло у воді починає швидко танути і утворює на поверхні жирову плівку, вода може залишитися чистою, а може стати каламутною (залежить від кількості сироватки). Якщо продукт не тане або перетворюється на пластівці, це підробка.
Капнути кілька крапель йоду. Додавати йод потрібно у розтоплене масло. Якщо він згодом зник, маєте справу з якісним маслом. Якщо зафарбував – суміш стала бурого відтінку, вам дістався продукт з рослинними добавками.