Вершкове масло – один із тих продуктів, на яких покупців часто дурять. Як купити якісний натуральний продукт, якщо ні спробувати, ні оцінити його візуально не можна? Вихід один: уважно вивчити пакування. Там є немало натяків на те, з чим ви маєте справу.
Назва
Бренд завжди вказується великими літерами – це те, на що ми дивимось у першу чергу. А маємо шукати ще одне слово – «масло». Виробники можуть не додати його на пакування, якщо продають під виглядом масла спред.
Склад продукту
У натурального продукту він вміщається в одній фразі – «Вершки з коров’ячого молока пастеризовані». Порядок слів не має значення, головне – суть: незбиране коров'яче молоко і вершки. Може бути ще сіль. Але в жодному разі не рослинні жири – ті самі трансгенні жири, які нас потихеньку вбивають. Такі види масла обходьте стороною. Власне, це й не масло, а спред.
Щільність
Перш, ніж купляти, торкніться до масла. Якщо воно, як цеглина, скоріш за все, це якісний продукт. Рослинні жири при замерзанні не твердіють.
Жирність
В ідеалі жирність масла має бути 82,5%, але воно коштує дорожче. 72,5% теж годиться. Якщо відсоток жирності менший, продукт вже не дотягує до масла – такий слід використовувати у випічку.
ДСТУ та ТУ
Щоб не купити фальсифікат, шукайте на обгортці ДСТУ (Державний стандарт України). Якщо масло зроблене тільки з коров’ячого молока, там значитиметься ДСТУ 4496. Якщо є рослинні добавки – ДСТУ 4396, тобто це вже спред.
Замість ДСТУ може стояти ТУ (технічні умови). Тоді покладіть це масло назад. Воно зроблено спеціально під замовлення за рецептурою конкретного клієнта. В такий продукт зазвичай кладуть, що попало, щоб його здешевити, – держстандарту він не відповідає.