«Яка ж це ніжність!» – ось що ви скажете, як тільки спробуєте ці чудові профітролі з шоколадним кремом.
Профітролі, як і еклери, досить примхливі, до них потрібен особливий підхід та вправність. Але обіцяємо: у вас все вийде. Головне дотримуйтесь рекомендацій.
Крем з нутелою
100 г молока
50 г темного шоколаду
50 г нутели
1 ч. л. борошна (за бажанням)
20 г вершкового масла
З'єднати молоко, нутелу та темний шоколад, прогріти на середньому вогні, щоб шоколад та горіхова паста повністю розчинилися. Додати борошно і, активно помішуючи вінчиком, заварити крем. Дати трохи охолонути і ввести вершкове масло для більш гладкої текстури.
Крем з вареним згущеним молоком
150 мл молока
100 г вареного згущеного молока
35 г темного шоколаду
1 ст. л. какао
1 ч. л. борошна
15 г вершкового масла
Розтопити в молоці варене згущене молоко і темний шоколад на середньому вогні. Додати какао та борошно, активно розмішуючи вінчиком, заварити крем. Додати вершкове масло і розмішати, щоб воно повністю розтануло.
Профітролі
100 мл води
50 г вершкового масла
50 г борошна
2 яйця
по дрібці солі та цукру
Змішати воду, вершкове масло, цукор та сіль, довести до кипіння. Додати борошно і, постійно розмішуючи, заварити тісто – воно має зібратися в гладку кулю. Продовжувати вимішувати ще дві хвилини, після чого перекласти в миску і остудити до 60 градусів (на це піде 6-8 хвилин).
Яйця добре розмішати вінчиком і в два прийоми додати до тіста, ретельно вимішуючи кожен раз.
Наповнити кондитерський мішок тістом і прибрати в холодильник на 1 годину. Викласти еклери у формі щільного завитка діаметром 2,5 см на пергамент (у процесі випікання профітролі збільшаться у розмірах, тому витримуйте відстань між ними) і запекти в духовці при температурі 200 градусів протягом 20 хвилин (духовку у процесі випікання не відкривати). Часу може знадобитися більше – орієнтуйтеся на свою духовку. Головне, не відкривайте її перші 20 хвилин.
Коли профітролі спечуться, вийняти і дати повністю охолонути. Залишилося їх скласти.
Можна наповнити профітролі кремом. Але це ювелірна робота. Оскільки вони невеликого розміру, просочаться кремом і без начинки. Тому вмочайте профітролі дном у шоколадний крем і викладайте з них будь-яку конструкцію. Її можна припорошити цукровою пудрою і за бажанням полити залишками крему.
Ось і все – просто, швидко, красиво, ніжно і дуже смачно!