Прихований жир на животі провокує розвиток хвороби Альцгеймера вже в 50 років: результат дослідження

Зайва вага ще ніколи не була настільки небезпечною, як після останніх досліджень американських вчених. Вона просто руйнує мозок!

Згідно з дослідженням, збільшення кількості вісцерального абдомінального жиру (того, що покриває внутрішні органи глибоко в животі) в середньому віці пов'язане з розвитком хвороби Альцгеймера. Цей вид деменції розвивається у кожної п'ятої жінки та кожного десятого чоловіка.

Науковці  виявили, що цей жир починає провокувати зміни в мозку за 15 років до появи перших симптомів при хворобі Альцгеймера!

Вони проаналізували дані 54 учасників віком від 40 до 60 років із середнім індексом маси тіла без когнітивних порушень. Добровольці пройшли тести на толерантність до глюкози, у них виміряли рівень інсуліну, а за допомогою МРТ черевної порожнини – об'єм підшкірного і вісцерального жиру.

Також за допомогою МРТ головного мозку виміряли товщину кори головного мозку в ділянках, уражених при хворобі Альцгеймера, у групі з 32 осіб з деменцією. І оцінили зв'язок між об'ємами головного мозку і поглинанням амілоїду і тау (білки, які втручаються у зв'язок між клітинами мозку).

У результаті науковці дійшли висновку: чим вищий показник вісцерального жиру, тим більше шансів отримати запалення в мозку.

Вочевидь, причина в тому, що запальні виділення вісцерального жиру можуть призвести до запалення в мозку і запустити страшний механізм – розвиток хвороби Альцгеймера.

«Це дослідження показує, як приховані жирові відкладення можуть підвищувати ризик розвитку хвороби Альцгеймера. А також вказує на те, що вісцеральний жир має стати  об’єктом нашої уваги, якщо в майбутньому ми хочемо зменшити ризик запалення мозку та деменції», - пояснює один з авторів дослідження  доктор Сайрус А. Раджі.

За даними Асоціації Альцгеймера, понад 6 млн американців мають діагностовану  хворобу Альцгеймера. За прогнозами, до 2050 року ця цифра зросте майже до 13 млн.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист