Садівники та городники добре знають цей м’ясистий бур’ян, який килимом розстилається по землі. І нещадно його виривають. Але його не варто викидати. Можна принести на кухню і приготувати з нього щось смачне корисне.
Портулак у нас традиційно вважається бур’яном. Воно й не дивно: росте він сам по собі – де захоче. Позбавитися від нього важко. Заважає городнім культурам. Саме так себе й поводять бур’яни.
Насправді ж це дика овочева рослина, корисна для здоров’я.
У чому користь портулаку
Ця рослина – джерело вітамінів А, С і Е, багата на калій, магній і залізо. Містить алкалоїди, сапоніни, норадреналін, каротин, токоферол, аскорбінову кислоту.
Портулак корисний для кісток і зубів, нервової системи, роботи м’язів, зміцнення імунної системи.
Завдяки вмісту омега-3 кислот запобігає серцево-судинним захворюванням і сприяє кровообігу.
Містить антиоксиданти, які чудово очищають організм від токсинів. Заспокоює біль у горлі та роздратування травної системи. Бореться з подразненнями, якщо його просто втерти у шкіру. Якщо пожувати кілька листочків, зменшить запалення шкіри та сприятиме загоєнню ран на яснах.
Як приготувати портулак
Портулак не тільки корисний, а й смачний. Активно використовується в італійській кухні.
Найчастіше його використовують у салатах – на смак він віддалено нагадує руколу. Стебло для цього не використовується – тільки листочки.
Також з ним готують супи, додають в рагу, до омлетів та начинки для пирогів.
Стебла і листя портулаку також можна заготовляти на зиму – з них виходить смачна консервація.
Кому не варто вживати портулак
Портулак – нетоксична рослина, тому особливих протипоказань не має.
Однак слід обережно вживати його людям, які страждають на алергію, гіпертонію та мають захворювання суглобів. Особливо, коли йдеться про сирий портулак.
Ще краще порадитися що до вживання зі своїм лікарем.
Вас це може зацікавити: 5 суперпродуктів, які повинні бути в меню людини, що турбується про своє здоров’я
Викликають отруєння, галюцинації і сліпоту: 5 рослин, яких не повинно бути у вашому саду