Якщо ви шукаєте засіб, який допоможе підняти імунітет і підтримати організм, спробуйте золоте молоко.
Що таке золоте молоко
Золоте молоко – це напій з молока та прянощів куркуми. Його здавна цінували в аюрведичній медицині – використовували для лікування застуди, кашлю та лихоманки і підвищення імунітету.
«Золотим» його назвали через куркуму, яка підфарбовує напій у приємний жовтий колір.
Властивості куркуми
Про молоко ми знаємо все. Його козирі – білок для розвитку м’язової системи, кальцій – для кісток.
А що дає куркума?
Куркума походить із сімейства імбирних – у свіжому вигляді навіть схожа на корінь імбиру. Тільки має яскравіший колір – майже жовтогарячий, який забезпечує їй речовина куркумін.
Смак у цієї пряності м'який, землистий, тому вона однаково підходить і до солоних страв, і до солодких. Чудово смакує з м'ясом (особливо куркою), супами-пюре, омлетами, рисом, сочевицею, випічкою.
Куркума багата на вітаміни В2, В3, B6, К та С, кальцій, калій, фосфор, йод, залізо, магній. Містить ефірні та жирні олії, фенольні сполуки і полісахариди. А також молекули антибактеріальної, протизапальної та антиоксидантної дії.
Найбільша її цінність – куркумін, який бореться з вільними радикалами, підвищує опір клітин інфекціям та злоякісним пухлинам.
Чому корисна куркума
Поліпшує імунітет. Куркумін активізує зростання в організмі лейкоцитів та лімфоцитів – клітин імунної системи, які вступають у боротьбу з патогенними мікробами. Таким чином він підвищує захисні сили організму та сприяє швидкому відновленню після хвороби.
Має антиоксидантні властивості. Захищає організм від вільних радикалів.
Покращує роботи мозку та бореться з депресією. Куркумін підвищує рівень гормону мозку BDNF, який збільшує зростання нових нейронів та бореться з різними дегенеративними процесами. Дефіцит BDNF, вважають лікарі, провокує виникнення депресії.
Знижує ризику серцевих захворювань. З’ясувалося, що куркумін знижує рівень холестерину та покращує функцію ендотелію, який вистилає стінки кровоносних судин. У свою чергу руйнування клітин ендотелію провокує збої з тиском та погіршення згортання крові.
Служить для профілактики хвороби Альцгеймера. Куркумін зменшує запальні та окислювальні процеси в організмі, які відіграють важливу роль у розвитку захворювання.
Знижує ризик розвитку раку. Вчені Центру ракових досліджень у Техасі з’ясували, що куркумін може змінювати ДНК ракових клітин – по суті, змушує їх з’їдати себе. Особливо агресивно він налаштований проти раку щитовидної та передміхурової залози, раку шкіри (меланоми) і лейкемії у дітей.
Бореться з віковими змінами. Покращує кровообіг і процеси регенерації шкіри, а також посилює синтез колагену.
Покращує потенцію у чоловіків. Мікроелементи, що входять до складу пряності, сприяють виробленню тестостерону, стимулюють кровообіг у статевому органі та посилюють ерекцію.
Таким чином, золоте молоко, надзвичайно корисний напій. Але щоб куркумін краще засвоювався, потрібно додавати чорний перець.
Пити напій слід щодня впродовж місяця – по одній склянці.
Рецепт золотого молока
Їх безліч – на рослинному молоці, з додаванням меду, масла, кориці тощо. Даємо класичний рецепт.
200 мл молока
100 мл води
2 ст. л. куркуми
Чорний перець на кінчику ножа
Куркуму розмішати з водою і варити на повільному вогні до легкого загустіння.
До гарячого молока додати 1 чайну ложку цієї суміші і перець, добре розмішати.
Пити теплим.
Решту суміші куркуми перекласти в скляну банку й тримати в холодильнику.