Вчені переконані: від деяких продуктів варто відмовитися, аби уникнути погіршення когнітивних функцій.
Ці продукти – частина нашого щоденного раціону. Ми регулярно їх споживаємо, навіть не підозрюючи, якого удару завдаємо здоров’ю мозку. Але варто зупинитися сьогодні, щоб не мати проблем завтра, вважає Ліза Москоні, експерт з неврології Гарвардського університету.
Що ж впливає найгірше на нашу пам'ять на думку фахівця?
Ультраоброблені продукти
Вони не містять поживних речовин, необхідних для організму, зокрема – білку та клітковини. Між тим, доведено, що достатня кількість клітковини стимулює синтез коротколанцюгової жирної кислоти, яка має протизапальні властивості, і стримує вікові зміни головного мозку.
Натомість дослідження показали, що значна кількість ультраоброблених продуктів у раціоні (ковбасні вироби, шинка, чіпси, солодощі тощо) здатна викликати нейрозапалення та призвести до нейродегенеративних змін.
Смажені продукти
Навіть корисні продукти, приготовані у великій кількості олії, насичених і трансжирів, стають шкідливими. Вони не сприяють циркуляції крові. А якщо потік крові не досягає мозку, здатність зберігати інформацію знижується.
Цукор
Крім того, що він сприяє набору ваги, може зашкодити здоров’ю мозку. Глюкоза, що залишилася в крові після вживання швидких вуглеводів, руйнує стінки судин. Там, де судина зруйнована, може розвиватися атеросклеротична бляшка, яка звужує судину і погіршує кровотік. Через це мозок перестає отримувати необхідну кількість поживних речовин та кисню.
З іншого боку глюкоза є одним із основних джерел енергії для мозку. Тому відмовлятися від неї повністю так само неправильно, як і зловживати.
Алкоголь
Кожен хоч раз у житті стикався з тим, що алкоголь відбирає пам’ять. Однак не пригадати, що було вчора на вечірці після п’ятого келиха вина, і мати провали в пам’яті постійно – це велика різниця. Споживання алкоголю сприяє руйнуванню нейронів, таким чином розвиваючи неврологічні захворювання.
Вас це може зацікавити: 7 продуктів, які допоможуть покращити пам’ять і уникнути деменції
Названо популярний сорт сиру, який може поліпшувати пам’ять і здатність до навчання