Коли наступного разу будете розмірковувати, який сир купити, вибирайте камамбер – він стимулює роботу головного мозку і покращує пам’ять.
Сир в уяві більшості людей – це, перш за все, джерело кальцію та білку, корисних для кісток, імунітету та травлення. Однак його можливості набагато ширші, вважають вчені з Університету Кіото.
Зокрема, камамбер здатний покращити когнітивні здібності людини.
Про цю його властивість науковці дізналися, коли проводили дослідження на гризунах. Їх розділили на три групи. Одну посадили на дієту з високим вмістом жирів, другій давали їжу з високим вмістом жирів і сир камамбер, а третій –специфічні аміди жирних кислот, вилучені із сиру.
Експеримент тривав сім днів. На початку та в кінці було проведено тести на когнітивні здібності мишей: на розпізнавання об'єктів і визначення їхнього місцезнаходження.
Результати показали, що і камамбер, і чистий миристамід поліпшили когнітивні функції мишей. Вони швидше розпізнавали об'єкти і демонстрували кращу просторову пам'ять.
Вчені вважають, що причина в складових камамбера. Його виготовляють шляхом ферментації з білою пліснявою Penicillium camemberti. Саме вона змінює біохімічний склад сиру – утворює речовини, які позитивно впливають на здоров'я мозку. Зокрема, сприяє зростанню клітин, які відповідають за відновлення та підтримку пам'яті.
Вас це може зацікавити: Як правильно нарізати сири з пліснявою, щоб вони не втрачали свого смаку