Розмарин – це не тільки приправа до м’яса. Чай з цими ароматними гілочками допоможе при запаленні, здутті, печії і поганій пам’яті.
Вчені вважають чай з розмарином найбільш недооціненим напоєм. Адже сама по собі ця рослина має дивовижний набір властивостей, які мають велику цінність для організму.
Чим чай з розмарином може допомогти організму
Серед корисних властивостей розмаринового чаю – здатність зменшувати больові відчуття та вираженість запальних процесів, покращувати настрій та когнітивні функції, стимулювати кровообіг і роботу імунної системи, пояснює Хуан Карлос Родрігес, науковий співробітник Національного університету Уанти в Перу. А ще – виведення з організму токсинів, гальмування старіння організму тощо.
Дослідження показали, що цей чай має протизапальні, антиоксидантні, антимікробні, нейропротекторні і навіть протипухлинні властивості.
Він може зменшити запалення, пов’язане з артритом або ревматизмом.
Корисний при проблемах травлення – таких, як печія, здуття живота, рефлюкс, метеоризм. Крім того, в цілому позитивно впливає на травні процеси.
Його антимікробний ефект пов’язаний з покращенням кровотоку, що може допомогти полегшити біль опорно-рухового апарату.
Одне дослідження виявило, що вживання чаю з розмарином протягом лише десяти днів підвищує рівень нейротрофічного фактора мозку – важливого білка, який підтримує ріст і виживання нервових клітин. Більш високі рівні пов’язані з покращеною пам’яттю та здатністю до навчання. Дослідники пояснюють ці переваги високою концентрацією в розмарині сполуки апігеніну.
Як приготувати чай з розмарином
Просто візьміть 2-3 гілочки свіжого розмарину, залийте 0,5 л окропу і дайте їм настоятися 30 хвилин.
Якщо у вас висушений розмарин, на 0,5 л окропу потрібно додати 1 чайну ложку і так само настоювати.
Найкраще заварювати у термосі. Пити слід не чашками, як ваш улюблений чай. Достатньо вживати по 2 столові ложки тричі на день.
Вас це може зацікавити: Ці види чаю не можна пити на ніч – про сон доведеться забути