Кому дієтологи радять забути про шпинат

Шпинат вважається дуже корисним продуктом. Але в деяких випадках він стає дуже небезпечним для здоровя. 

Користь від шпинату очевидна. Каротиноїди лютеїн і зеаксантин сприяють здоров’ю очей і зменшують ризик розвитку раку. Він знижує артеріальний тиск і вимиває зайвий натрій з організму. Завдяки високому вмісту клітковини допомагає контролювати рівень цукру в крові і поліпшує процеси травлення. Вітамін К зміцнює кістки. Вітамін А допомагає запобігти сухості шкіри та покращує її зовнішній вигляд. А вітамін С стимулює вироблення колагену, котрий відповідає за еластичність шкіри.

Але ці корисні властивості доведеться проігнорувати в таких випадках:

при схильності до утворення каменів у нирках. Через велику кількість щавлевої кислоти, яка перешкоджає засвоєнню кальцію та заліза, в нирках можуть утворюватися камені;

● при виразці шлунку. Щавлева кислота подразнює слизову оболонку шлунку, ще більше посилюючи запалення;

при проблемах із суглобами (артрит, подагра). Крім щавлевої кислоти шпинат багатий пуринами. Ці дві сполуки разом можуть викликати подагру – хворобливу форму запального артриту. У тих, хто вже страждає від болю в суглобах, набряку та запалення, надмірне споживання шпинату може погіршити симптоми;

під час прийому антикоагулянтів. Вітамін К, якого в шпинаті багато, може вступати з ними в реакцію. Це може знизити ефективність препараті в, що запобігають розріджуванню крові та утворенню тромбів;

при алергії. Шпинат містить гістамін. Це означає, що в людей, схильних до алергії, він може спровокувати небажану реакцію. Однак якщо це не обо’язково – варто слідкувати за своїм самопочуттям;

під час вагітності. Проблема в утворенні оксалатів, про які було сказано виде. Майбутня мама повинна проконсультуватися з лікарем стосовно того, чи варто їй вживати шпинат.

Вас це може зацікавити: Кому мята категорично протипоказана

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист