Овочі – обов’язковий пункт у щоденному меню людини, яка турбується про своє здоров’я і зовнішній вигляд. Однак максимальну користь вони приносять тільки якщо їх правильно приготувати.
Найбільше поживних речовин у свіжих овочах. Однак не всі їх можна вживати в сирому вигляді. Тому відразу ж виникає питання: як їх правильно готувати, щоб зберегти клітковину, рослинний білок, вітаміни, мінерали, антиоксиданти?
Сирі чи термічно оброблені?
Дослідження показують, що способи приготування справді впливають на поживність продуктів. А також – що сирі овочі не обов’язково корисніші за ті, які пройшли термічну обробку.
З одного боку, тривалий вплив високої температури руйнує багато поживних речовин, каже дієтологиня Карлін Томас.
З іншого, приготування пом’якшує клітинні стінки в овочах, полегшуючи їх перетравлювання. Заодно змінює їхню структуру, що підвищує біодоступність – здатність організму засвоювати поживні речовини овочів. Наприклад, помідори після термічної обробки виділяють більше протиракового антиоксиданту лікопіну. У моркві та гарбузі збільшується кількість добре засвоюваного бета-каротину – антиоксиданту, який бореться із запаленням в організмі.
Варимо, паримо і запікаємо
Як правило, чим коротший час приготування, тим більше зберігається поживних речовин. Тому овочі на пару або в мікрохвильовій печі вважаються найбільш поживними. До того ж вони не потребують жиру для приготування, пояснює дієтологиня Амбер Панконін.
Ще один варіант, про який не варто забувати, – бланшування: воно передбачає короткочасне перебування овочів у киплячій воді. 1-2 хвилини – і достатньо. Інакше овочі втратять всі водорозчинні поживні речовини (у тому числі, вітаміни С і В1, фолієву кислоту) – вони залишаться у воді, яку ви потім виллєте.
Тим, хто не любить варених і парених овочів, дієтологи радять запікати з невеликим додаванням рослинної олії. Завдяки їй вони стануть не тільки смачнішими, а й кориснішими. Олія допомагає жиророзчинним вітамінам краще засвоюватися. Це стосується вітаміну А (морква та кабачки), вітаміну D (гриби), вітаміну Е (листова зелень, спаржа, болгарський перець), вітаміну К (цибуля, броколі).
Вас це може зацікавити: Кому слід утриматися від вживання овочів