ВООЗ рекомендує щодня з’їдати не менше 400 г овочів, адже без них харчування буде неповноцінним. Однак в деяких випадках краще знайти альтернативне джерело корисних речовин і відмовитися від овочів, які можуть завдати більше шкоди, ніж користі.
Овочі – це, перш за все, клітковина, необхідна для нормального травлення, гарної фігури та здоров’я серця. Крім того, кожен овоч має свій набір вітамінів та мікроелементів, завдяки яким поліпшується наше самопочуття і якість життя.
Більше того – вчені з’ясували, що регулярне вживання овочів у потрібній кількості здатне знизити ризик захворювання на рак на 30%.
Але для декого саме овочі можуть стати серйозною проблемою.
При діабеті. Слід утримуватися від овочів з високим вістом цукру та крохмалю. Очолюють цей список картопля, морква, буряк, гарбуз.
При виразці шлунку або дванадцятипалої кишки, коліті, гастриті. Рекомендується уникати сирих овочів. Справа в нерозчинній клітковині, яка може дратувати слизову оболонку шлунку і кишечника. Особливо небезпечні в цих випадках редиска, редька, часник, цибуля, капуста. Їх потрібно викреслити з раціону на період загострення захворювання, а далі радитися з лікарем. В тушеному на вареному вигляді вживання овочів допускається.
При гіпотиреозі (захворювання щитовидної залози). Слід відмовитися від капусти, редиски, редьки – вони перешкоджають засвоєнню йоду.
При артритах та артрозах. У такому випадку доведеться обходитися хоча б у період загострення від сирих помідорів і зменшити вживання картоплі. Ці овочі містять соланін, який посилює запалення суглобів і провокує болі.
При підвищеному згортанні крові та тромбоутворенні. Лікарі не радять вживати продукти, які ще більше можуть посилити згортання крові. У цьому списку – всі види капусти та листові овочі.
При сечокам'яній хворобі. Не варто вживати гіркі овочі (часник, цибуля, зелені листові овочі – зокрема, рукола) і ті, які містять пурини та щавелеву кислоту (шпинат, буряк, боби, броколі, ревінь).
Вас це може зацікавити: Кому не можна пити кефір