COVID-19 знижує IQ: скільки може тривати цей ефект

Напевно, вже всі пересвідчилися, що коронавірус нагороджує нас довгостроковими проблемами зі здоровям. Але вчені постійно знаходять все нові й нові шпарини, в які він проникає. Нещодавно зясувалося, що COVID-19  може негативно впливати на рівень IQ.

Основні ознаки постковідного синдрому – втома, тахікардія, неврологічні ускладнення. У тому числі – проблеми з когнітивними функціями: погіршення пам’яті, концентрації уваги, «мозковий туман», як це називають в народі.

Дослідження показують, що інфекція викликає злиття нейронів, і це  ставить під загрозу нейрональну активність.

Окрім того, відбуваються тривалі нейрозапальні реакції, структурні аномалії та прискорене старіння в мозку людей з легкою та помірною інфекцією. Сам вірус був присутній у зразках тканини мозку, отриманих під час розтину людей, які перенесли важку форму COVID-19.

Щоб оцінити масштаби впливу вірусу на мозок людини, науковці провели онлайн-тестування 112 добровольців, спеціально розроблене для вимірювання когнітивних областей, які страждають від  COVID-19. Кожен з учасників  надав історію зараження коронавірусом, що дозволило експертам порівняти когнітивні дані із тривалістю та тяжкістю симптомів.

З’ясувалося, що погіршення IQ на 3 пункти мають навіть ті, у кого була легка форма коронавірусу і не було постковідного синдрому. Учасники з невирішеними постійними симптомами мали еквівалент втрати IQ на 6 пунктів. А ті, хто потрапив у відділення інтенсивної терапії, мали еквівалент втрати IQ на 9 пунктів.

Щеплення дали невелику когнітивну перевагу. Повторне зараження спричинило додаткову втрату IQ майже на 2 бали порівняно з відсутністю повторного зараження.

На думку вчених, знижений рівень IQ може триматися щонайменше рік.

Раніше ми писали: Ще один страшний наслідок COVID-19: мозок старіє на 20 років

А також: COVID-19 вражає м’язи: про заняття спортом доведеться забути

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист