Чому на природі «розтягується» час і як цього досягти в місті

За однаковий відрізок часу за межами міста людина встигає зробити  більше, ніж у місті. Вчені пояснили цей парадокс.

Жителі міст, які періодично виїжджають на дачу або гостювати в село, спостерігають  цікаве явище. Вдома вони крутяться, як заведені, але однак не встигають зробити все, що запланували. А за містом час ніби йде повільніше, дозволяючи втиснути в добу все, що було задумано.

Вчені з Університету Турку у Фінляндії вирішили перевірити, чи всіх це стосується.  І провели експеримент, в рамках якого добровольці повинні були виконувати однакові завдання у місті і за його межами.

Усі учасники дослідження підтвердили: на природі час сповільнюється. Результати це підтверджують. За містом людям здавалося, що прогулянка була тривалішою, ніж у місті. Однак насправді вони витратили на це однакову кількість часу. А за певну одиницю часу на природі вони встигали зробити більше.

Науковці пояснюють це тим, що у місті є безліч відволікаючих факторів, які непомітно крадуть наш час. Зокрема, доступ до мережі, який спонукає до постійного спілкування з рідними-друзями-колегами і просто до «залипання» в соцмережах.

Окрім того, як показали дослідження, за містом знижується рівень стресу та тривожності, поліпшується сон. Людина менше зациклюється на поточних справах і миттєвому задоволенні потреб і більше уваги приділяє плануванню майбутнього. Все це також змінює сприйняття часу.

Тож виходить, щоб покращити свою ефективність, людина повинна якомога частіше бувати на природі. Якщо ж не виходить, періодично влаштовувати собі діджитал-детокс – по максимуму обмежити спілкування по телефону і вимкнути інтернет.

Вас це може зацікавити: Купання в лісі і обійми з деревами: як природа може врятувати від депресії

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист