Купання в лісі і обійми з деревами: як природа може врятувати від депресії

Коли наступного разу потрапите до парку або лісу, пообіймайтеся з деревами. Результат вас здивує.

Що таке «купання в лісі»

Ви, напевно, звертали увагу, як покращується ваше самопочуття після прогулянки в парку або лісі. З’являється піднесений настрій, душевний спокій, енергія.

Про цю магічну силу природи відомо з давніх давен. Тому в Японії, наприклад, вважають, що на рік слід проводити в лісі щонайменше 250 годин. Ця практика називається «синрін-йоку» – «купання в лісі». Ще з 80-х років вона включена до національного плану охорони здоров'я.

На «купанні» японці зосередилися неспроста. Вони провели певні дослідження, які показали, що прогулянки в лісі мають терапевтичний ефект: допомагають розслабитися, заспокоїтися, позитивно впливають на серцево-судинну та дихальну системи і навіть на імунітет.

Такої ж думки і британські та австралійські екологи. Вони з’ясували, що люди, які проводять на природі хоча б 30 хвилин щотижня, рідше мають високий тиск та порушення психіки.

Що дають обійми

Ще більшого ефекту від прогулянок, кажуть вчені, можна досягти, якщо обійматися з деревами. У цієї практики навіть назва є: сільвотерапія.

Коли почалася пандемії COVID-19, в Ісландії з допомогою сільвотерапії боролися з наслідками вимушеної ізоляції – тривогами та самотністю. Для цього в одному з Національних парків спеціально розчистили сніг і навіть дали людям інструкцію – як практикувати обійми. Адже вважається, що такі обійми підвищують рівень окситоцину (гормону, який відповідає за почуття спокою та емоційний зв'язок), серотоніну та дофаміну – гормонів «щастя».

Як правильно обійматися

Перш за все, кажуть експерти, потрібно знайти своє дерево – те, яке тобі подобається. Воно обов’язково має бути високим і бажано – здоровим.

Біоенергетики вважають, що дерева через коріння та крону живляться силою від землі та сонця, а під час обіймів віддають цю енергію людям.

Але є кілька нюансів:

● цю енергію слід правильно просити. Якщо ваша мета – заспокоїти нерви, знизити рівень тривожності та депресії, обіймати дерева треба з північного боку. Щоб зарядитися енергією – підходьте з південного боку;

● є дерева-«донори», які дають енергію – клен, сосна, липа, кедр, береза, дуб. Вони знімають стрес, допомагають повернутися до життя. А є дерева-«вампіри» – ялина,  осина, тополя, верба, каштан. Вони витягують негативну енергію, а разом з нею – тривожні думки та  нав'язливі ідеї;

● дерева готові «підлікувати» в будь-який момент. Однак є години, коли їхня енергія  працює на максимумі. Наприклад, береза – з 5 по 9 ранку, дуб – з 9 вечора до 3 ночі, тополя – з 3 до 6 вечора.

До речі, в 2021 році у Фінляндії пройшов Чемпіонат світу з обіймів з деревами, в якому брали учать 9 країн. Учасників оцінювали  в трьох категоріях: обійми на швидкість, самовіддача та фристайл.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист