Важко уявити, як би ми виживали без холодильника. Однак він не гарантує свіжість продуктів і тривале зберігання, якщо не відрегулювати правильно температуру і не розкласти все по «своїх» полицях.
Зберігання їжі при неправильній температурі неминуче призведе до розмноження шкідливих бактерій та прискорить псування продуктів, пояснює експерт з безпеки харчових продуктів Джабраан Ахмед.
Ідеальна температура холодильної камери – 3-5°C.
А ось таким повинно бути ідеальне розміщення її вмісту. Адже кожна полиця холодильника призначена для певних продуктів.
Верхня полиця. Тут завжди найтепліше. Експерт радить класти зверху продукти, готові до вживання: варене м’ясо, залишки їжі, напої – тобто те, що швидко з’їдатиметься. Також можна зберігати молочні продукти.
Середні полиці. Температура трохи нижча, ніж угорі. Ідеальне місце для молочних продуктів та яєць. Зазвичай яйця зберігають у бічній частині холодильника (на дверцятах). Однак це помітно скоротить їх термін придатності.
На середніх полицях можна класти і упаковані продукти – ковбаси, м’ясні нарізки, які не потрібно готувати.
Нижня полиця. Сире м’ясо та риба. Експерти наголошують: їх завжди слід класти внизу. По-перше, там найнижча температура, тому ці продукти зможуть довше зберігатися і не стануть притулком полчищ бактерій. По-друге, якщо вони не герметично запаковані, таким чином вдасться уникнути капання соку на інші продукти, розташовані нижче, та спричинення перехресного забруднення такими інфекціями, як сальмонельоз або кишкова паличка.
Висувні ящики. Традиційно відводяться під фрукти та овочі. Причому рекомендується зберігати їх окремо. Якщо в холодильнику є функція регулювання вологості в цих ящиках, налаштуйте таким чином, щоб у овочів вона була вищою, а у фруктів – нижчою.
Дверцята холодильника. Ідеальне місце для приправ, соусів та напоїв. Більше нічого сюди не кладіть – це найтепліша частина холодильника, продукти будуть псуватися максимально швидко.
«Правильне зберігання не лише допомагає запобігти хворобам, що передаються харчовими продуктами, але й подовжує термін їхньої придатності, заощаджуючи ваші гроші та зменшує кількість відходів», – резюмує Джабраан Ахмед.
Вас це може зацікавити: Як правильно зберігати продукти в холодильнику і чому важливо дотримуватися «правила двох»
Вийміть їх терміново: які продукти не можна зберігати в холодильнику і чому