Якщо ви періодично знаходите в надрах свого холодильника шматочок запліснявілого сиру, гнилий помідор чи протермінований кефір, вам точно варто засвоїти правила зберігання продуктів.
Що таке «правило двох»
Як більшість з нас зазвичай складає продукти в холодильник? Туди, де є місце. Щось доводиться переставити, щось запхати подалі. Правила? Ніяких правил!
Автор кулінарних бестселерів Артюр Ле Кен переконаний: не можна зберігати продукти, як доведеться. Для того, щоб у холодильнику був порядок і нічого не встигало зіпсуватися, він розробив прості правила.
Одне з найголовніших – «правило двох». Воно стосується готових страв. Це означає, що їх слід прибирати в холодильник протягом двох годин після приготування та вжити протягом двох діб.
На думку Ле Кена, це оптимальний термін «життя» для перших страв, каш тощо. За цей час бактерії не встигнуть розмножитися і не зіпсують їжу.
Ще трохи правил
«Правило двох» – це не все. Є ще декілька нюансів, які мають знати господині.
● Оптимальна температура зберігання продуктів 4°C.
● Ставити в холодильник гарячу їжу не можна. У такому разі всередині агрегату моментально зросте температура. Холодильник, звичайно, з нею боротиметься – почне інтенсивно охолоджувати. Але доки досягне 4°C, у продуктах можуть розмножитися бактерії. Та й для самого електроприладу такі перепади температури – ще той стрес, від якого він може вийти з ладу.
● Зайву упаковку з продуктів потрібно знімати. Не варто витрачати електрику на охолодження картонного лотка для яєць.
● На передньому плані слід завжди ставити продукти, у яких термін придатності добігає кінця, а свіжі ховати глибше. У такому разі ніщо не встигне зіпсуватися.
● Не мийте овочі та фрукти, перш ніж поставити до холодильника. Якщо на них залишиться трохи вологи, вони швидко почнуть гнити.
● Вершкове масло повинно лежати у найтеплішому місці, сире м'ясо та риба – в найхолоднішому.
● Якщо ви розкрили банку (з консервами, наприклад) чи упаковку, в дію вступає «правило двох»: треба з'їсти продукт за два дні. Це стимулюватиме вас купляти продукти невеликими порціями, щоб не доводилося викидати на смітник.
Вас це може зацікавити: Вийміть їх терміново: які продукти не можна зберігати в холодильнику і чому
Дезодорант для холодильника: 10 засобів, які дозволять швидко позбутися неприємного запаху