Чим загрожує саду пінна слинявиця і як з нею боротися

Якщо ви побачили в саду або на городі пінку на рослинах, схожу на слину, у вас проблема. І якщо її терміново не вирішити, про врожай можете забути.

Звідки береться пінка

Найчастіше така «слина» з’являється на полуниці, малині, петрушці, щавлі. Але від неї не застраховані ніякі рослини. Проблема швидко поширюється. Уражені рослини  в'януть.

Що це за явище? Це робота слинявиці звичайної – маленької комахи (її  розмір 5-10 мм) із сімейства цикад. Вона харчуються соком рослин – висмоктує його зі стебел, листя та  квіток. У цей момент виділяє пінку – захисну оболонку, яка рятує їх від сонячних променів та інших загроз.

Чому пінка шкідлива

Оскільки комаха псує рослину, листя на ній починає морщитися й скручується, зав'язь деформується і не розвиваються нормально. В результаті рослина не дає врожаю зовсім або він мінімальний.

Як боротися із слинявицею

Існує кілька варіантів інсектицидів, які досить ефективно вирішують цю проблему. Але якщо ви не прихильник екологічно чистих методів боротьби зі шкідниками, можете скористатися цими перевіреними рецептами:

Розчин гірчиці. 50 грам сухої гірчиці розчиняються в 5 літрах води. Цим розчином обприскуються місця, де наслідила слинявиця – їй не подобається різкий запах гірчиці.

Настій часнику. Залити склянку подрібненого часнику 10 літрами води і настоювати  протягом ночі. Потім обприскати ролини. Часник, як і гірчиця, відлякує комах запахом.

Розчин господарського мила. Брусок мила слід розчинити у 5 літрах води. Мильний розчин змиє комах під час обприскування й зменшить їхню активність.

Гаряча вода. Вона знищує комах і личинки, тому метод дієвий, але може бути згубним для рослин. Рекомендована температура води для зрошування – 60-70°С. Краще нею поливати вражену траву та бур’яни. Культурні рослини експерти радять полити водою 40°С. Але зловживати цим методом не варто і обприскування слід проводити дуже обережно.

Як не допустити появи пінки в саду та на городі

За словами фахівців, основні фактори появи слинявиці – нестача сонячного світла і забагато вологи. Щоб шкідник не зацікавився вашим садом, потрібно дотримуватися таких простих правил:

● поливати рослини в міру і не допускати застою води;

● не допускати заростання території бур'янами – вони заважають нормальній  вентиляції рослин;

● саджати по всьому саду й городу (звісно, там, де це припустимо) часник, шавлію, календулу – рослини, які відлякують шкідника запахом;

●  восени збирати опале листя і всю органіку, щоб личинкам слинявиці не було де зимувати.

Вас це може зацікавити: Мало хто знає: що потрібно зробити в садку та на городі просто зараз, щоб слимаки та равлики не зіпсували майбутній урожай

Як захистити від попелиці троянди, смородину й перець

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист